Gdy na dworze same upały, nie mamy ochoty siedzieć w gorącej kuchni i gotować skomplikowane dania. Na taką pogodę idealnie nada się sałatka z grillowanym kurczakiem! Banalnie prosty i zbilansowany posiłek da nam siłę na zabawy na słońcu! Kogo zachęciłam? 🙂
składniki:
1 porcja:
pierś z kurczaka
przyprawa gyros
pomidor
pół cebuli czerwonej
sałata lodowa
pół ogórka
pół czerwonej papryki
pestki dyni i słonecznika
sos: 1 łyżeczka majonezu, 4 łyżeczki jogurtu, sos klasyczny Kamis FitUp
pieczywo
koperek
Pierś z kurczaka marynujemy w przyprawie do gyrosa i grillujemy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatę rwiemy na drobniejsze kawałki i rozkładamy na półmisku. Pomidory kroimy w ósemki, a ogórka (bez nasion) i paprykę w paski, a kurczaka w plastry i układamy na sałacie. Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy i polewamy sałatkę. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i jak ostygną posypujemy cała sałatkę. Posypujemy koperkiem do dekoracji. Podajemy z grzanką lub świeżym pieczywem.