LUNCHBOX #8


lunchbox / wtorek, 21 maja, 2019

Dzień dobry moje kochane Głodomorki! 🙂
Przyznaję, że wczoraj kompletnie brakło mi czasu na dodanie przepisu z lunchboxami – aż wstyd!
Ale dzisiaj nadrabiam i spieszę do Was z nową dawką przepisów 🙂

W tym tygodniu królują świeże brzoskwinie i typowo włoskie smaki 🙂 Ogromnie polecam Wam drożdżowe bułeczki – są przepyszne!
a poniżej rozpiska co gotujemy w tym tygodniu 🙂

1. PONIEDZIAŁEK

śniadanie: Omlet z frankfurterką, pomidorem i serem żółtym
drugie śniadanie: Bułeczka drożdżowa z pastą warzywną, mozzarellą i pomidorem
lunch: Łosoś z makaronem, cukinią i suszonymi pomidorami
Omlet z frankfurterką, pomidorem i serem żółtym
składniki na 2 porcje:
4 jajka
1 frankfurterka
plaster żółtego sera
pół pomidora
Jajka rozkłócamy i przelewamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Do środka omleta wrzucamy pokrojoną w plasterki frankfurterkę, posiekany żółty ser i kawałki pomidora. Pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach.
Bułeczka drożdżowa z pastą warzywną, mozzarellą i pomidorem
składniki na 4 bułeczki:
2 szklanki mąki pszennej
18g świeżych drożdzy
szczypta soli
pół szklanki ciepłego mleka
szczypta cukru
1 jajko
łyżka oleju
do środka : 2 plastry mozzarelli twardej, pół pomidora, 2 łyżki pasty warzywnej (użyłam pasty grillowane warzywa z Lidla) lub pesto bazyliowego
W małej miseczce rozkruszamy drożdże, wlewamy 2 łyżki mleka i szczyptę cukru – dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy resztę mleka, rozkłócone jajko i zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto odstawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. Następnie należy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Ciasto smarujemy pastą warzywną, posypujemy serem i układamy plastry pomidora. Zawijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższej krawędzi i pieczemy ok. 25-28 minut w 180 stopniach, aż ciasto będzie rumiane. Całą roladę dzielimy na 4 części po wystygnięciu.
Łosoś z makaronem, cukinią i suszonymi pomidorami
składniki na 2 porcje:
200g łososia
1 łyżka pesto bazyliowego
2-3 plastry pomidora
garść tartej mozzarelli
200g makaronu kolanka
1 cukinia
5 suszonych pomidorów
Łososia dzielmy na pół, wierzch smarujemy pesto, nakładamy plastry pomidora i posypujemy tartą mozzarellą. Pieczemy 18 minut w 180 stopniach. Na 1 łyżce oleju z suszonych pomidorów przysmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, a po ok. 3-4 minutach dodajemy suszone pomidory, również pokrojone w kostkę. Podsmażamy kolejny 3 minuty i dodajemy surowy makaron. Zalewamy wodą tak aby przykryła makaron i gotujemy do miękkości, aż makaron wypije całą wodę.

2. WTOREK

śniadanie: Omlet z frankfurterką, pomidorem i serem żółtym
drugie śniadanie: Bułeczka drożdżowa z pastą warzywną, mozzarellą i pomidorem
lunch: Łosoś z makaronem, cukinią i suszonymi pomidorami
Omlet z frankfurterką, pomidorem i serem żółtym 
Bułeczka drożdżowa z pastą warzywną, mozzarellą i pomidorem
 
Łosoś z makaronem, cukinią i suszonymi pomidorami
 
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
3. ŚRODA

śniadanie: Pieczony naleśnik z brzoskwiniami
drugie śniadanie: Jogurtowe placuszki z brzoskwiniami
lunch: Sałatka z indykiem, jajkiem i żurawiną
Pieczony naleśnik z brzoskwiniami
składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
3 jajka
łyżka cukru
szczypta cynamonu
2 brzoskwinie
Wszystkie składniki oprócz brzoskwini łączymy razem. Przelewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wrzucamy na wierzch pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Jogurtowe placuszki z brzoskwiniami
250g jogurtu greckiego
1 opakowanie cukru waniliowego
100g mąki pszennej
60g mąki owsianej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 brzoskwinie pokrojone w kostkę
Jogurt mieszamy z jajkami, następnie dodajemy mąki, cukier i proszek, a następnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Pod koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Na patelni naleśnikowej wysmarowanej tłuszczem smażymy małe placuszki (po łyżce ciasta na placuszek). Smażymy na wolnym ogniu. Jak będzie rumiany z jednej strony to przekładamy na drugą i smażymy, aż będą rumiane.
Sałatka z indykiem, jajkiem i żurawiną
składniki na 2 porcje:
polędwiczka z indyka
1 łyżka czubricy
2 łyżki oleju
na każdą porcję:
1 mała sałata rzymska
pół ogórka
garść żurawiny
1 ugotowane na twardo jajko
60g ugotowanego ryżu
sos: 1/2 łyżki oleju, pół łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny

Polędwiczkę marynujemy w oleju z czubricą i odstawiamy na noc do zamarynowania (lub min. 1 godzinę). Pieczemy 18 minut w 180 stopniach.
Sałatę szatkujemy, ogórka kroimy w plasterki, jajko rozdrabniamy za pomocą widelca, a indyka kroimy w plastry. W pudełku umieszczamy sałatę i warstwowo ogórka, żurawinę, jajko i indyka, a ryż układamy osobno. Sałatę polewamy sosem.
4. CZWARTEK

śniadanie: Pieczony naleśnik z brzoskwiniami
drugie śniadanie: Jogurtowe placuszki z brzoskwiniami
lunch: Sałatka z indykiem, jajkiem i żurawiną
Pieczony naleśnik z brzoskwiniami
Jogurtowe placuszki z brzoskwiniami

Sałatka z indykiem, jajkiem i żurawiną
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
5. PIĄTEK

śniadanie: Płatki ryżowe z czekoladą i malinami
drugie śniadanie: Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą
lunch: Komosa ryżowa z serem halloumi i łososiem wędzonym
Płatki ryżowe z czekoladą i malinami
składniki na 3 porcje:
110 g płatków ryżowych
400 ml mleka lub napoju roślinnego
na każdą porcję: 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 łyżki malin
Mleko razem z płatkami zagotowujemy i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Podajemy na ciepło z czekoladą i malinami.
Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą
składniki na 2 porcje
20g płatków owsianych
30g płatków ryżowych
150 ml mleka kokosowego
łyżeczka cukru
na każdą porcję: 3 kostki czekolady, garść borówek i garść malin
W garnku mieszamy płatki owsiane, ryżowe, mleko i cukier, zagotowujemy i gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, przekładamy do pudełek i posypujemy posiekaną czekoladą, borówkami i malinami.
Komosa ryżowa z serem halloumi i łososiem wędzonym
składniki:
1 porcja
40g komosy ryżowej
50 g wędzonego łososia
1/4 opakowania serka halloumi
garść pestek dyni
1/4 awokado
4 pomidorki koktajlowe
garść miksu sałat
1/4 ogórka
sos: 1 łyżka oleju z awokado, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta oregano
Komosę ryżową gotujemy w proporcji 1:2, czyli dwa razy więcej wody niż komosy. Odrobinę soli. Ser halloumi kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Łososia, awokado, pomidorki i ogórka kroimy w kostkę/ćwiartki i mieszamy z miksem sałat (oprócz łososia). W pudełku umieszczamy sałatkę wymieszaną z sosem, komosę ryżową i na wierzch łososia.SMACZNEGO LUNCHBOXA! 🙂 

183 Replies to “LUNCHBOX #8”

  1. This is really fascinating, You’re an excessively skilled blogger.
    I’ve joined your rss feed and sit up for in search of extra of
    your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks

  2. Wonderful items from you, man. I have have in mind your stuff previous to and you’re just too magnificent.

    I actually like what you’ve bought here, certainly like what you’re saying and the best way in which you are saying it.
    You’re making it entertaining and you still take care of to stay it
    smart. I cant wait to read far more from you. That is really a
    tremendous web site.

  3. Hey there I am so glad I found your blog, I really found you by mistake, while I was
    browsing on Digg for something else, Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a incredible post and a
    all round entertaining blog (I also love the
    theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have
    time I will be back to read a lot more, Please
    do keep up the superb job.

  4. I’m excited to find this web site. I need to to thank you for ones
    time for this particularly fantastic read!! I definitely savored every part of it
    and i also have you saved to fav to check out new information in your website.

  5. Howdy I am so excited I found your weblog, I really found you by accident, while I was researching on Digg for something else,
    Anyways I am here now and would just like to say many thanks for a remarkable post
    and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I
    don’t have time to go through it all at the moment but I have bookmarked it and
    also added your RSS feeds, so when I have time I will
    be back to read more, Please do keep up the
    superb work. ps4 https://bit.ly/3z5HwTp ps4 games

  6. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

  7. Hello this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!|

  8. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!|

  9. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

  10. I was very happy to find this page. I wanted to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you saved as a favorite to check out new stuff in your website.|

  11. I like the helpful information you supply on your articles. I will bookmark your weblog and check once more right here frequently. I am fairly sure I’ll learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!|

  12. Nice blog right here! Additionally your website so much up fast! What host are you using? Can I am getting your associate hyperlink on your host? I desire my site loaded up as quickly as yours lol|

  13. My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought I might check things out.
    I like what I see so now i’m following you. Look forward to
    looking into your web page yet again.

  14. Terrific work! This is the kind of info that should be shared across the web. Disgrace on the search engines for now not positioning this submit upper! Come on over and seek advice from my website . Thanks =)|

  15. I feel that is one of the most significant information for me. And i am satisfied studying your article. But want to remark on few general things, The website taste is perfect, the articles is in reality great : D. Just right activity, cheers|

  16. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Appreciate it!|

  17. I blog quite often and I truly appreciate your content. This great article has truly peaked my interest. I will take a note of your website and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed too.|

  18. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work!|

  19. I do believe all of the ideas you have introduced for your post. They are very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too brief for starters. May you please lengthen them a bit from subsequent time? Thanks for the post.|

  20. The other day, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!|

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *