LUNCHBOX #7


lunchbox / poniedziałek, 13 maja, 2019
witajcie kochane moje Głodomorki!
poniedziałek z kolejną dawką pysznych przepisów! a co gotujemy w tym tygodniu? – SAME PYSZNOŚCI!

Poniżej mała rozpiska co znajdziecie w dzisiejszych przepisach:
Jak widzicie po lunchboxach otworzyłam w tym tygodniu sezon na rabarbar, który uwielbiam i na który czekam z utęsknieniem! Taki rabarbarowy mus to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju placuszków, owsianek, naleśników czy po prostu do jogurtu! Trochę też zaszalałam i zrobiłam szybkie sushi rolki, bo ochota na sushi ciągnie się za mną już od dłuższego czasu 🙂
a co u Was najczęściej ląduje w lunchboxach? 🙂
1. PONIEDZIAŁEK
śniadanie: Płatki ryżowe z czekoladą i malinami
drugie śniadanie:  Koktajl owsiany z brzoskwiniami i bananem
lunch: Sałatka z kurczakiem, warzywami i fetą
Płatki ryżowe z czekoladą i malinami
składniki na 3 porcje:
110 g płatków ryżowych
400 ml mleka lub napoju roślinnego
na każdą porcję: 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 łyżki malin
Mleko razem z płatkami zagotowujemy i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Podajemy na ciepło z czekoladą i malinami.
Koktajl owsiany z brzoskwiniami i bananem
składniki:
3 łyżki płatków owsianych
2 brzoskwinie
1 banan
łyżka miodu
300ml kefiru
Wszystkie składniki blendujemy na gładki koktajl.
Sałatka z kurczakiem, warzywami i fetą
na każdą porcję:
małe opakowanie miksu sałat
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
1/4 opakowania sera feta
pół piersi z kurczaka
przyprawa gyros
grzanki z jednej kromki chleba żytniego (na suchej patelni smażymy pokrojoną w kostkę kromkę żytniego chleba, aż powstaną chrupiące grzanki)
1 łyżka oleju z awokado
szczypta czubricy
1 łyżka pestek słonecznika i dyni
Kurczaka pokrojonego w kostkę przysmażamy na oleju i posypujemy przyprawą do gyrosa. Do pudełka przekładamy miks sałat, kukurydzę, paprykę, kurczaka, pokrojoną w kostkę fetę oraz pestki słonecznika i dyni. Polewamy olejem z awokado i przyprawiamy czubricą. Na wierzchu posypujemy grzankami.

2. WTOREK

śniadanie: Omlet z pomidorem i kozim serem
drugie śniadanie:  Placuszki owsiane z jogurtem i rabarbarem
lunch: Sushi z łososiem, awokado, serkiem i ogórkiem
Omlet z pomidorem i kozim serem
składniki:
4 jajka
1 pomidor
3-4 łyżeczki koziego sera do smarowania
szczypta czubricy
Jajka rozkłócamy i przelewamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i na wierzchu dodajemy kleksy z sera koziego. Posypujemy czubricą. Pieczemy 10-13 minut w 180 stopniach.
 
Placuszki owsiane z jogurtem i rabarbarem
składniki na 15 malutkich placuszków:
1 jajko
50g mąki owsianej
100g ricotty
łyżka cukru lub miodu
cynamon 1/2 łyżeczki
3 łyżki mleka
szczypta sody oczyszczonej
mus rabarbarowy – na wszystkie przepisy w tym tygodniu 🙂
400g rabarbaru
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu
50g jogurtu greckiego
 
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy małe placuszki – ja dodaje na patelnie po 1 łyżeczce masy. Smażymy z obu stron, aż placuszki będą rumiane.
Rabarbar kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, dodajemy 2 łyżki wody, cukier i cynamon. Smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Placuszki podajemy z musem rabarbarowym i jogurtem.
Sushi z łososiem, awokado, serkiem i ogórkiem
składniki na 3 rolki sushi:
3 płatki nori
200g ryżu do sushi
100g łososia wędzonego
ćwiartka awokado
3 łyżeczki serka koziego do smarowania
pół ogórka świeżego
sos: 2 łyżki majonezu, szczypta pieprzu cayenne lub jeśli wolicie sos sojowy
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Awokado i ogórka kroimy w słupki, na płaty nori kładziemy ryż, a następnie wzdłuż jednej z krawędzi układamy łososia, smarujemy serkiem i układamy ogórka i awokado. Sushi mocno zawijamy, a następnie kroimy w kawałki. Podajemy z pikantnym majonezem lub sosem sojowym.
3. ŚRODA

śniadanie: Omlet z pomidorem i kozim serem
drugie śniadanie:  Placuszki owsiane z jogurtem i rabarbarem
lunch: Sushi z łososiem, awokado, serkiem i ogórkiem
Omlet z pomidorem i kozim serem
Placuszki owsiane z jogurtem i rabarbarem
Sushi z łososiem, awokado, serkiem i ogórkiem
 
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
 

4. CZWARTEK

śniadanie: Omlet twarogowy z rabarbarem, truskawkami i czekoladą
drugie śniadanie: Cynamonowa kasza manna z rabarbarem
lunch: Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i rukolą
Omlet twarogowy z rabarbarem, truskawkami i czekoladą
składniki na 2 porcje:
2 jajka
150g twarogu
50g mąki pszennej
3 łyżki mleka
łyżka cukru lub miodu
szczypta proszku do pieczenia
cynamon
2 łyżki musu z rabarbaru
5 truskawek
2 kostki czekolady
Łączymy dokładnie wszystkie składniki oprócz owoców i czekolady. Przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy mus z rabarbaru, kawałki truskawek i posiekaną czekoladę. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
 
Cynamonowa kasza manna z rabarbarem
składniki na 2 porcje:
3 łyżki kaszy manny
1,5 szklanki mleka
1 łyżka miodu lub cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżka musu z rabarbaru
2 kostki czekolady
Kaszę mannę, mleko, cukier i cynamon dokładnie mieszamy w garnku i gotujemy 3-4 minuty. Przekładamy połowę porcji do słoika i podajemy z musem z rabarbaru i czekoladą.
Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i rukolą
składniki na 2 porcje:
200g makaronu świderki
5 suszonych pomidorów
puszka tuńczyka w sosie własnym
opakowanie mini mozzarelli
2 garści rukoli
Makaro gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Suszone pomidory kroimy w paseczki i podsmażamy na 1 łyżce oleju z suszonych pomidorów. Dodajemy tuńczyka i odcedzony ugotowany makaron i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy rukolę i mozzarellę przekrojoną na pół. Dokładnie mieszamy. Połowę porcji przekładamy do pudełka.
5. PIĄTEK
śniadanie: Omlet twarogowy z rabarbarem, truskawkami i czekoladą
drugie śniadanie: Cynamonowa kasza manna z rabarbarem
lunch: Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i rukolą
Omlet twarogowy z rabarbarem, truskawkami i czekoladą
Cynamonowa kasza manna z rabarbarem 
Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i rukolą
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂