Klasyka kuchni w?oskiej – sos bolo?ski! Dziwi? si?, ?e tak d?ugo ka?e Wam czeka? na klasyczne dania. Jednak prbuj? nadrobi? zaleg?o?ci!
Je?li nie macie pomys?u na romantyczn? kolacj? we dwoje, spotkanie z przyjaci?mi czy po prostu nie wiecie co zrobi? na obiad, ten przepis b?dzie idealny! Bon appetit!
sk?adniki:
500 g mi?sa wieprzowego
2 marchewki
2 ga??zie selera naciowego
1 cebula
3 z?bki czosnku
olej
koncentrat pomidorowy
puszka pomidorw pelati
du?a gar?? tartego sera ??tego
p? p?czka bazylii
makaron spaghetti
przyprawy: papryka s?odka, ostra, oregano, sl, pieprz
Cebul? i czosnek kroimy w drobn? kostk? i przysma?amy na oleju. Marchew i selera kroimy w bardzo drobn? kostk? i wrzucamy do garnka i przysma?amy oko?o 10-15 minut. W tym czasie na drugiej patelni sma?ymy na oleju mi?so mielone dodaj?c: papryk? ostr?, papryk? s?odk?, oregano, sl, pieprz przez oko?o 10 minut. Gdy mi?so b?dzie ju? przysma?one dodajemy je do garnka z warzywami i dodajemy pomidory pelati i dok?adnie mieszamy wszystko. Dodajemy jeszcze szklank? wody i dusimy wszystko przez oko?o 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i drobno posiekan? bazyli?, Gotujemy makaron spaghetti. Nak?adamy makaron na talerz, polewamy sosem, posypujemy startym serem i bazyli?!