Spaghetti bolognese


makarony / czwartek, 9 kwietnia, 2015
Klasyka kuchni włoskiej – sos boloński! Dziwię się, że tak długo każe Wam czekać na klasyczne dania. Jednak próbuję nadrobić zaległości!

Jeśli nie macie pomysłu na romantyczną kolację we dwoje, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu nie wiecie co zrobić na obiad, ten przepis będzie idealny! Bon appetit!

składniki:
500 g mięsa wieprzowego
2 marchewki
2 gałęzie selera naciowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej
koncentrat pomidorowy
puszka pomidorów pelati
duża garść tartego sera żółtego
pół pęczka bazylii
makaron spaghetti
przyprawy: papryka słodka, ostra, oregano, sól, pieprz

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na oleju. Marchew i selera kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy do garnka i przysmażamy około 10-15 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy na oleju mięso mielone dodając: paprykę ostrą, papryką słodką, oregano, sól, pieprz przez około 10 minut. Gdy mięso będzie już przysmażone dodajemy je do garnka z warzywami i dodajemy pomidory pelati i dokładnie mieszamy wszystko. Dodajemy jeszcze szklankę wody i dusimy wszystko przez około 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną bazylię, Gotujemy makaron spaghetti. Nakładamy makaron na talerz, polewamy sosem, posypujemy startym serem i bazylią!