Najtrudniej jest zacz??. Albo wrci?. Bo nie chcemy ponownie obiecywa? i zobowi?zywa? si?, bo nie wiadomo jak b?dzie. Ze strachu, ?e ?ycie jest ?yciem i przyniesie niespodziewane wydarzenia i ca?y plan trafi do kosza, ?e to bez sensu i w ogle, tyle twrcw jest obecnie w Internecie, po co kolejny blog, profil, miejsce w sieci o gotowaniu.
Nawet nie zdajesz sobie sprawy, ile razy zaczyna?am ten post. Chcia?am przeprasza? za dwuletni? przerw?, snu?am wielkie plany, nadzieje, ale to wszystko zostawa?o w mojej g?owie. Ile razy chcia?am po prostu wrci?, ale wszystkie powy?sze my?li towarzyszy?y mi przez ca?y czas. ?atwiej by?o odpu?ci?? Zaj?? si? czym? innym i nie analizowa?? Niestety, tak w?a?nie by?o.
A gdyby?my tak po prostu zacz?li co? robi?, bez analizowania, a tylko dlatego, ?e co? kochamy, co? sprawia nam niesamowit? rado?? i mo?e warto robi? swoje, nie my?l?c o tym co pomy?l? inni.
Ot? to, nie mwi? wrci?am, a jestem i pragn? dzieli? si? z Tob? moj? pasj? i czym? co sprawia mi nies?ychan? rado??.
B?dzie smacznie, od serca, ale i wi?cej mnie, bo mam niesamowit? potrzeb? pisania.
Dzi?kuj? Ci, ?e jeste? i pomimo mojej nieobecno?ci, wci?? tu zagl?da?a?/-e?.

Nie ma nic cudowniejszego ni? zapach ?wie?o pieczonego ciasta dro?d?owego z dodatkiem mas?a, kardamonu i cynamonu, ktry roznosi si? po ca?ym domu i otula nas swoim ciep?em. W ten miko?ajkowy dzie? przygotowa?am dla Was przepis na idealne mi?ciutkie i wype?nione aromatycznym nadzieniem kardamonki, od ktrych ci??ko b?dzie Wam si? oderwa?. Taki mi?y dzie? zas?uguje na s?odk? opraw?.
sk?adniki na ok. 18 mniejszych kardamonek
0,5kg m?ki pszennej
100g cukru
2 ?y?eczki kardamonu
180ml ciep?ego mleka
2 ?y?ki ?mietany 18%
1 jajko
szczypta soli
100g roztopionego ciep?ego mas?a
Zaczyn:
50g ?wie?ych dro?d?y
1 ?y?ka cukru br?zowego
1 ?y?ka m?ki pszennej
3 ?y?ki ciep?ego mleka
Nadzienie:
100g mas?a
80g cukru br?zowego
1 ?y?ka cynamonu
1 ?y?ka kardamonu
1 jajko do
cukier gruboziarnisty
Przygotowanie:
Do mniejszej miski dodajemy rozkruszone dro?d?e, ciep?e mleko, cukier i m?k?. Dok?adnie ??czymy sk?adniki i odstawiamy w ciep?e miejsce na 15 minut, a? zaczyn podwoi obj?to??.
W du?ej misce umieszczamy m?k?, cukier, kardamon i sl.
Mleko, ?mietan? i jajko ??czymy w osobnym naczyniu.
Do suchych sk?adnikw dodajemy zaczyn i mas? jajeczno-mleczn? i wyrabiamy ciasto. Po 5 minutach ugniatania ciasta dodajemy mas?o i nadal cierpliwie wyrabiamy, r?cznie ok. 8 minut, a? ciasto b?dzie spr??yste, a mas?o porz?dnie 'wt?oczone’ w ciasto. Je?li u?ywacie robota do wyrabiania ciasta to ta czynno?? potrwa ok. 2-3 minuty.
Odstawiamy ciasto do wyro?ni?cia na min. 1h, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Mas?o rozpuszczamy, a jak lekko wystygnie dodajemy cynamon, kardamon oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy do ca?kowitego ostygni?cia.
Ciasto rozwa?kowujemy na du?y prostok?t, u mnie wysz?o ok. 50x30cm. Nadzienie rozsmarowujemy na 3/4 szeroko?ci ciasta i sk?adamy na trzy cz??ci. Nast?pnie odcinamy paski o szeroko?ci ok. 3 cm, rozci?gamy i skr?camy ciasto (sposb skr?cania kardamonek przedstawi?am na krtkim filmiku).
Smarujemy kardamonki rozk?conym jajkiem, posypujemy cukrem gruboziarnistym.
Pieczemy kardamonki ok. 18-20 minut w temp. 180 stopni (piekarnik gra-d?).
Kardamonki podajemy jeszcze ciep?e z kaw? lub mlekiem.







