Puszyste i lekkie jak chmurka placki z dyni to idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek.
Choć tak naprawdę można zjeść je o każdej porze dnia. Placki najlepiej smakują z jogurtem, syropem klonowym, orzechami laskowymi czy masłem orzechowym, ale dodajcie to, co najbardziej lubicie.
Placki nie są zbyt słodkie, jeśli więc lubicie słodsze placki to dodajcie więcej cukru. Polecam jednak zostawić te proporcje, a słodycz nadać syropem klonowym albo cukrem pudrem.
składniki:
ok. 25 sztuk
· 500g drobno startej dyni
· 500g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
· 250 ml kefiru
· 4 jajka
· 80g erytrytolu lub cukru
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia, sól i cynamon łączymy w jednej misce. Kefir łączymy z żółtkami i przelewamy do miski, gdzie umieszczamy również dynię.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, a następnie dodajemy ubite białka i delikatnie wtłaczamy w całą masę, pamiętając aby nie utracić otrzymanego puchu.
Smażymy placki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony.
Placki podajemy z ulubionymi dodatkami.