Wegańskie bolognese z tofu


featured, kolacja, makarony, obiad / środa, 15 lutego, 2023

Najlepsze wegańskie bolognese, jakie kiedykolwiek jedliście!

Miesiące prób, smakowania, przyprawiania, gotowania i mamy to!

Udało mi się stworzyć przepis na najlepsze wegańskie bolognese, które moim zdaniem smakiem, aromatem nie umniejsza swojemu wzorcowi, czyli mięsnej wersji. Przygotowując ten przepis dokładnie opisałam Wam poszczególne etapy, bo tutaj każdy krok ma znaczenie w wydobyciu aromatu i smaku umami. Pokochacie ten przepis!

Wegańskie bolognese z tofu
  • Przepis na 4 porcje
  • 180 g tofu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 lub 1/2 papryczki chili (w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
  • 2-3 mniejsze marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół pęczka pietruszki
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 250g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól ok. 1/2-1 łyżeczki w zależności od słoności sosu sojowego – spróbuj sosu zanim dodasz sól

Cebulę, czosnek, papryczkę chili oraz połowę natki pietruszki posiekaj w drobną kostkę. Pamiętaj, aby posiekać też łodygi pietruszki – jest w niej niesamowicie dużo aromatu. Wszystko usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek przez ok. 4 minuty, aż cebula lekko się przyrumieni. Bardzo ważne jest utrzymywanie dobrze rozgrzanej patelni, dzięki temu otrzymamy jeszcze więcej aromatu i smaku z każdego składnika.
Marchew, pietruszkę oraz seler naciowy pokrój w bardzo drobną kostkę, zetrzyj na tarce lub użyj miksera. Dodaj warzywa na rozgrzaną patelnię i podsmażaj przez ok. 7 minut.

Tofu pokrusz i wrzuć na patelnię. Po 5 minutach podsmażanie, dodaj przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz, zioła prowansalskie oraz płatki drożdżowe.
Płatki drożdżowe znajdziesz w ekologicznych sklepach lub zamówisz przez internet. Jeśli chcesz, to możesz pominąć ten składnik, jednak zawiera on mnóstwo umami i dodaje on serowego posmaku do naszego wegańskiego bolognese. Po wymieszaniu dodaj również sos sojowy. Podsmażaj 2 minuty.

Kolejno dodaj passatę pomidorową oraz 300 ml wody i gotuj sos przez 7 minut. Posiekaj resztę pietruszki oraz bazylię i dodaj do sosu, zostaw trochę do posypania całego dania. Spróbuj sosu i jeśli zajdzie taka potrzeba dopraw solą.
Ugotuj makaron al dente, następnie dodaj go do makaronu i dobrze połącz składniki. Przed podaniem posyp całość posiekaną pietruszką i bazylią.
Jeśli chcesz, możesz posypać również tartym grana padano – ale tym sposobem pozbawimy je wegańskości.

Smacznego!

Wegańskie bolognese z tofu 2
Wegańskie bolognese z tofu 3

Poszczególne etapy przygotowania wegańskiego bolognese znajdziecie w filmiku tutaj -> KLIK!

Wegańskie bolognese z tofu 4