Puszysty, sycący i niewiarygodnie pyszny proteinowy omlet!
Idealnie puszysty proteinowy omlet bez ubijania białek? TAK! Wystarczy połączyć składniki, chwila na patelni i v’oila!
Bazą omletu są jajka, a dodatek skyru sprawia, że jest bardziej delikatny i zapewnia większą porcję białka w porcji – win-win! Kwaśne ziarenka marakui świetnie równoważą słodki smak skyru i omleta, a dodatkiem kokosa tworzą egzotyczne i bardzo odświeżające połączenie. Pamiętaj jednak, że do proteinowego omleta możesz użyć dodatków, które najbardziej lubisz. Świetnie sprawdzą się wszelkie musy owocowych, całe owoce, masło orzechowe, kremy proteinowe. Wybierz to na co masz ochotę.
- Przepis na 1 porcję:
- 2 jajka
- 70g skyru naturalnego
- 30g mąki pszennej lub orkiszowej (użyłam orkiszowej typ 630)
- 20g erytrytolu lub cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki skyru waniliowego
- 1 marakuja
- wiórki kokosowe
Jajka, skyr naturalny, erytrytol, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy lub miksujemy blenderem na gładką masę. Patelnię smarujemy oliwą z oliwek, dodajemy całą masę i smażymy na wolnym ogniu ok. 5 minut z jednej strony. Omlet ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę. Marakuję kroimy na pół, a ziarenka marakui łączymy z waniliowym skyrem. Proteinowy omlet przekładamy jogurtem lub podajemy obok. Posypujemy wiórkami kokosowymi.