Oto pieczony odpowiednik tradycyjnej gotowanej owsianki
Pomysłów na owsianki może być mnóstwo – wystarczy zmienić jeden składnik, a mamy zupełnie nowe danie. A gdyby tak zamiast ją gotować to upiec? Jeśli nie próbowałaś/-eś jeszcze pieczonej owsianki to koniecznie musisz zrobić ten przepis. Owsiankę można jeść na ciepło, ale świetnie sprawdzi się też jako drugie śniadanie na wynos. Skoro mamy czerwiec to do dzisiejszego przepisu wybrałam pyszne, soczyste truskawki, których słodycz świetnie uzupełnia się z bananem i pistacjami.
Przepis na 2 porcje:
- 60g płatków owsianych
- 300g mleka/napoju roślinnego
- 2 jajka
- 150g skyru waniliowego lub jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki cukru lub erytrytolu
- 2 banany
- garść truskawek
- garść pistacji
Przygotowanie:
W misce umieszczamy płatki owsiane, mleko/napój roślinny, jogurt, jajka i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Banany kroimy w plasterki – jednego z nich wrzucamy do miski, a drugi zostawiamy.
Powstałą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy banany, truskawki i pistacje. Owsiankę pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni.
Pieczoną owsiankę możemy podawać na ciepło, ale świetnie sprawdzi się też jako drugie śniadanie na wynos.