Szakszuka, czyli jajka w pomidorach


?niadanie / sobota, 21 lutego, 2015
Szakszuka to danie, ktre pierwszy raz odkry?am na festiwalu kulinarnym Najedzeni Fest w Krakowie. To idealne po??czenie przypraw, pomidorw i jajek.

W mojej wersji z kie?bas? sprawdza si? idealnie na ?niadanie po intensywnej nocy. Stawia na nogi, przede wszystkim dzi?ki potasowi, ktry znajduj? si? w pomidorach. Musz? przyzna?, ?e pierwszy raz robi?am to danie. Ale b?d? do niego wraca?a baaardzo cz?sto!

sk?adniki:
puszka pomidorw pelati
kawa?ek ulubionej kie?basy (u?y?am lisieckiej)
1-2 jajka (w zale?no?ci od wielko?ci i jak bardzo g?odni jeste?my)
?y?ka s?odkiej papryki
?y?eczka ostrej papryki
p? ?y?eczki papryki w?dzonej (opcjonalnie)
du?a szczypta kminku mielonego
p? ma?ej cebuli
z?bek czosnku
olej rzepakowy
sl, pieprz
odrobina cukru (je?li danie jest zbyt kwa?ne-zale?y od pomidorw)
bagietka
starty ser ??ty
bazylia

Czosnek i cebul? kroimy w kostk? i przysma?amy na oleju. Dodajemy pokrojon? w kostk? kie?bas? i czekamy, a? si? przyrumieni. Nast?pnie dodajemy wszystkie przyprawy i chwil? podsma?amy. Na patelni? wrzucamy pomidory i dusimy oko?o 10 minut. Gdy masa zg?stnieje na ?rodku robimy ma?e zag??bienie i wbijamy tam jajko (lub 2 obok siebie). Przykrywamy pokrywk? i dusimy do momentu jak bia?ko si? zetnie, ale ??tko nadal b?dzie p?ynne. Posypujemy startym ??tym serem i posiekan? bazyli?. ?wietnie smakuje, ?e ?wie?a bagietk?.

2 Replies to “Szakszuka, czyli jajka w pomidorach”

Komentarze są wyłączone.