Tyle czasu kazałam Wam czekać na przepis z krewetkami. Zdaję sobie sprawę, że ich cena często pozostawia wiele do życzenia i nie zawsze możemy sobie pozwolić na taki rarytas.
Jednak ostatnio w Lidlu miała miejsce promocja (i myślę, że jeszcze trochę będzie) własnie na krewetki. Dzisiaj w wersji na kolację, albo lunch. Pyszne, ostre krewetki z grzankami z pesto, ale tym razem z suszonych pomidorów. Spodoba się Wam!
składniki:
opakowanie krewetek
pół papryczki chilli
2-3 ząbki czosnku
garść świeżej pietruszki
masło
bagietka (np. classico z Lidla)
Czerwone pesto:
słoiczek suszonych pomidorów z kaparami w oliwie
garść bazylii
garść natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
2 garści uprażonego słonecznika
Pesto: Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy i przekładamy do miseczki. (Suszone pomidory miksujemy razem z oliwą).
Krewetki rozmrażamy, myjemy i wycieramy, pozbywając się nadmiaru wody. Czosnek i papryczki chilli kroimy w plasterki. Siekamy pietruszkę. Masło rozpuszczamy na patelni. Dorzucamy czosnek i paprykę i smażymy do zrumienienia. Następnie układamy krewetki na patelni i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Posypujemy dokładnie natką pietruszki. Kromki bagietki smarujemy pesto, nakładamy na nie krewetki i natkę pietruszki i zajadamy. Idealny posiłek!
Pyszności, dla mnie rewelacyjne połączenie smaków 🙂