Idealna na kolacj?, piknik, czy jako przek?ska na imprez?
Sezon na bb powinien trwa? zdecydowanie d?u?ej, bo to wszechstronne warzywo zmienia oblicze niemal ka?dego dania. W tym przepisie bb ?wietnie uzupe?nia si? ze s?onym ?ososiem i fet?. Tarta z bobem i ?ososiem to sposb na pyszn? kolacj? czy piknik, ale rwnie? ?wietnie sprawdzi si? jako przek?ska na imprez?. Do tego dania mo?ecie u?y? ?wie?ego bobu jak tylko trwa na niego sezon, a poza sezonem ?wietnie sprawdzi si? jego mro?ona wersja.

Sk?adniki:
Ciasto
- 220g m?ki pszennej
- 110g mas?a zimnego
- 40g zimnej wody
- 1 ?y?eczka soli
Farsz:
- 250g bobu
- 125 g ?ososia w?dzonego na ciep?o
- 3 gotowane buraki
- 1/2 kostki fety
- 200g ?mietany 18%
- 3 jajka
- koperek
- 1/2 ?y?eczki soli
- 1/2 ?y?eczki pieprzu
Przygotowanie
Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Mas?o kroimy w kawa?ki i wszystkie sk?adniki na ciasto dok?adnie ze sob? ??czymy. Ciasto kroimy na kawa?ki i wyk?adamy nim form? do tarty. Nak?uwamy widelcem i wstawiamy do zamra?alnika na min. 20-30 minut. Po tym czasie podpiekamy spd w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Bb gotujemy w osolonej wodzie do mi?kko?ci. Mo?e trwa? to od 15 do 30 minut, w zale?no?ci od rodzaju bobu. Nast?pnie obieramy z ?upin i odstawiamy. Buraka kroimy w drobn? kostk?, ?ososia i fet? na kawa?ki. Na podpieczonym spodzie rwnomiernie uk?adamy buraka, nast?pnie bb i ?ososia. Jajka ze ?mietan?, sol? i pieprzem bardzo dok?adnie ??czymy. Otrzyman? mas? wylewamy na tarte, posypujemy fet? i koperkiem.
Ca?o?? pieczemy jeszcze 35 minut w 200 stopniach. Mo?emy podawa? na ciep?o i na zimno.







