Dzisiaj przepis na danie jednogarnkowe, a w zasadzie na jednoforemkowe. Soczyste podudzia z kurczaka to alternatywa dla piersi, ktre z pewno?ci? wi?kszo?ci mog?y ju? si? znudzi?.
Mo?e w takim razie znowu polubicie kurczaka w takiej wersji? Zach?cam serdecznie do gotowania. Je?li podobaj? Wam si? moje przepisy i z ch?ci? je robicie, zach?cam do wysy?ania mi zdj?? przyrz?dzonych przez Was potraw. Kto wie, mo?e uda si? nam utworzy? jaki? ciekawy kola? zdj?ciowy! 🙂 A teraz czas na przepis…
sk?adniki:
4 podudzia z kurczaka
2 marchewki (ok.100 g)
100 g pieczarek
1 pomidor
p? du?ej cebuli
100 g m?odych ziemniakw
2 ?y?ki oleju rzepakowego
2 ?y?eczki musztardy ostrej
1 ?y?eczka miodu
szczypiorek
tymianek
sl, pieprz zio?owy
bazylia suszona
Wszystkie warzywa kroimy w kostk?, wrzucamy do naczynia ?aroodpornego wysmarowanego olejem rzepakowym lub oliw? z oliwek. Warzywa doprawiamy sol?, pieprzem zio?owym i tymiankiem. Podudzia dok?adnie myjemy i przyprawiamy: sol?, pieprzem, tymiankiem, bazyli? i musztard?. Kurczaka uk?adamy na warzywach w naczyniu ?aroodpornym. Kurczaka polewamy odrobin? miodu, aby uzyska? chrupi?c? skrk?. Naczynie wk?adamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na oko?o godzin?.
SMACZNEGO! 🙂
Warto?ci od?ywcze:
kalorie: 540 kcal
bia?ka: 38 g
t?uszcze: 30 g
w?glowodany: 30 g
Przepis przewiduje dwie porcj?,
natomiast podane warto?ci
od?ywcze odnosz? si? do jednej porcji.