Ziołowe podudzia z kurczaka pieczone z warzywami


danie jednogarnkowe, obiad, zdrowo / środa, 14 maja, 2014
Dzisiaj przepis na danie jednogarnkowe, a w zasadzie na jednoforemkowe. Soczyste podudzia z kurczaka to alternatywa dla piersi, które z pewnością większości mogły już się znudzić.

Może w takim razie znowu polubicie kurczaka w takiej wersji? Zachęcam serdecznie do gotowania. Jeśli podobają Wam się moje przepisy i z chęcią je robicie, zachęcam do wysyłania mi zdjęć przyrządzonych przez Was potraw. Kto wie, może uda się nam utworzyć jakiś ciekawy kolaż zdjęciowy! 🙂 A teraz czas na przepis…

składniki:
4 podudzia z kurczaka
2 marchewki (ok.100 g)
100 g pieczarek
1 pomidor
pół dużej cebuli
100 g młodych ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki musztardy ostrej
1 łyżeczka miodu
szczypiorek
tymianek
sól, pieprz ziołowy
bazylia suszona
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Podudzia dokładnie myjemy i przyprawiamy: solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i musztardą. Kurczaka układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka polewamy odrobiną miodu, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około godzinę.
SMACZNEGO! 🙂

Wartości odżywcze:
kalorie: 540 kcal
białka: 38 g
tłuszcze: 30 g
węglowodany: 30 g
Przepis przewiduje dwie porcję,
natomiast podane wartości
odżywcze odnoszą się do jednej porcji.

Jedna odpowiedź do “Ziołowe podudzia z kurczaka pieczone z warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *