Ju? od kilku dni zmagamy si? z ogromnymi mrozami i niestety jeszcze chwilk? z nami zostan?. Trzeba rozgrzewa? si? jak tylko si? da, dlatego warto zacz?? ju? od ?niadania i przygotowa? owsiank? z mnstwem owocw!
Zim? najlepiej sprawdz? si? mro?one owoce, ktre z dodatkiem korzennych przypraw rozgrzej? nasz organizm. Koniecznie zrbcie takie ?niadanie i cieszcie si? pe?n? energi? przez ca?y dzie?! 🙂
sk?adniki:
1 porcja
3 ?y?ki p?atkw owsianych b?yskawicznych
?y?ka nasion chia
szklanka mleka
mro?one owoce np. owoce le?ne z porzeczkami
(wykorzysta?am 750g opakowanie mieszanki owocw le?nych z porzeczkami)
1 p?aska ?y?eczka cynamonu
opcjonalnie mid lub syrop klonowy
Do garnka wsypujemy p?atki owsiane, nasiona chia i zalewamy je mlekiem, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy owsiank? przez 5 minut i przykrywamy na 5-7 minut pokrywk?. Do du?ego garnka wk?adamy mro?one owoce i stawiamy garnek na ?rednim ogniu. Podsma?amy owoce przez oko?o 10 minut – owoce powinny si? rozpa??. Pod koniec dodajemy cynamon i w razie potrzeby mid lub syrop klonowy, je?li owoce s? zbyt kwa?ne. Do miseczki przek?adamy owsiank? i dodajemy 2-3 ?y?ki owocw.
Komentarz: Taki mus owocowy mo?na zrobi? z wi?kszej ilo?ci owocw i przechowywa? w lodwce nawet przez 2 tygodnie. B?d? ?wietnym dodatkiem do jogurtu z granol? lub jako baza pod smaczny kisiel.
Wykorzysta?am ca?e opakowanie mro?onych owocw le?nych z porzeczkami (750g) i dos?odzi?am 2 ?y?kami syropu klonowego – jednak taki mus wychodzi do?? kwa?ny, je?li wolicie s?odkie musy owocowe dodajcie 4-5 ?y?ek miodu, syropu klonowego lub cukru (lub wi?cej 😉 ).