Jako niedzielny przepis wybra?am dzi? makaron. A mimo, ?e kojarzy si? stosunkowo z szybkim daniem, to dzisiaj w wersji, ktra zabierze nam wi?cej czasu (ale jak zawsze nie za du?o!).
Pyszne zapiekane muszle z sosem szpinakowym z kurczakiem, a to wszystkie w pysznym sosie pomidorowym! C? ja uwielbiam po stokro? i ci?gle mi ma?o!!! 🙂
Koniecznie sprbujcie – ta zapiekanka jest przepyszna!
sk?adniki:
4 porcje
200g makaronu muszle
250g szpinaku
2 piersi z kurczaka
p? kostki fety
1 czerwona cebula
2-3 z?bki czosnku
sl, pieprz
pomidory z puszki
1 ?y?ka oleju rzepakowego
Makaron gotujemy oko?o 8 minut, odcedzamy i przelewamy zimn? wod?. Do drugiego garnka dodajemy olej i posiekany drobno czosnek oraz cebul? pokrojon? w plasterki. Podsma?amy przez 5 minut i dodajemy kurczaka pokrojonego w drobn? kostk?. Ponownie podsma?amy przez 5 minut i dodajemy sl oraz pieprz. Po tym czasie myjemy szpinak i dorzucamy do garnka. Gdy szpinak zmi?knie dodajemy pokruszon? fet?. Farsz sma?ymy, a? ser si? rozpu?ci i sos zredukuje. Ka?d? muszle wype?niamy farszem. Do naczynia ?aroodpornego wlewamy p? puszki pomidorw, uk?adamy warstw? z faszerowanego makaronu. Je?li tak jak ja macie mniejsze naczynie ?aroodporne to kolejne p? puszki pomidorw wylejcie na pierwsz? warstw? makaronu i ponownie u??cie muszle na wierzchu. Ca?o?? posypujemy starta mozzarell? i pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni.
Warto?ci od?ywcze:
1 porcja zawiera:
kalorie: 422 kcal
bia?ko: 29g
t?uszcze: 13g
w?glowodany: 47g