Owsiane gofry z dżemem Łowicz z dzikiej róży i jogurtem


śniadanie, zdrowo / poniedziałek, 6 lutego, 2017
Jestem ogromną fanką gofrów, jednak te tradycyjne zawierają niestety dużo kalorii, a w połączeniu z bitą śmietaną i polewą to prawdziwa bomba kaloryczna. Udało mi się jednak znaleźć na to rozwiązanie.

Mało wartościową mąkę pszenną zamieniłam na zmielone płatki owsiane, które dodadzą nam energii na cały poranek. Zamiast bitej śmietany użyłam jogurtu naturalnego, a to wszystko podałam z ulubionymi owocami. Jednak najważniejszym dodatkiem do gofrów jest prozdrowotny dżem Łowicz z dzikiej róży, który pomoże wzmocnić naszą odporność w zimowym czasie. Całe danie smakuje obłędnie i będzie wspaniałym początkiem aktywnego dnia.

składniki:

9-10 gofrów
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
3 jajka
pół szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki syropu klonowego
dżem Łowicz z dzikiej róży
jogurt naturalny
ulubione owoce

Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na puszystą pianę. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem, dodajemy syrop klonowy, proszek do pieczenia i zmielone płatki owsiane. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy po łyżce piany z białek, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gofrownicę natłuszczamy i dodajemy po jednej chochli masy do gofrownicy. Smażymy gofry przez około 4-5 minut, aż będą chrupiące i złociste. Podajemy z dżemem z dzikiej róży, z kleksem jogurtu i ulubionymi owocami.

Wartości odżywcze:
1 gofr bez dodatków
kalorie: 97 kcal
białko: 5g
tłuszcze: 3g
węglowodany: 13g