Pomysł napisania tego postu zrodził się już bardzo dawno. Przecież przekąski na imprezę to doskonały temat na nawet nie jeden post.
Zawsze jednak w wirze pracy przed uroczystościami zapominałam robić zdjęć (a tak naprawdę to był taki bałagan, gdzie nie było już miejsca do atrakcyjnych kadrów). W sierpniu miałam przyjemność brać udział i przygotowywać jedzenie na Wieczór Panieński Karoliny. Mimo, że wieczór panieński miał miejsce w sierpniu to postanowiłam taki post przygotować na największy czas zabawy i imprez, czyli karnawał! Podczas wieczoru panieńskiego dla odmiany robiłam zdjęcia jak szalona i postanowiłam się podzielić z Wami moim pomysłem na menu na imprezę. Mimo, że był to wieczór panieński to oczywiście te potrawy nadadzą się na każdą uroczystość. Proste przekąski typu fingerfood, smaczne sałatki i przede wszystkim spersonalizowane dodatki sprawią, że zorganizowana przez Was impreza będzie wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Z mojej strony mogę tylko mieć nadzieję, że przyszła Panna Młoda (a dziś już Mężatka!) Karolina ten wieczór zapamięta do końca życia! A Jej i pozostałym Uczestniczkom imprezy wszystko bardzo smakowało!
Menu na imprezę:
1. Coś na ciepło – Przy organizowaniu imprezy należy pamiętać, że ciepłe danie to podstawa – w końcu, nie oszukujmy się, kiedy pijemy alkohol, należy dobrze zjeść! Dla dużej ilości osób świetnie sprawdzą się dania jednogarnkowe, a moim faworytem jest risotto. Możemy je dostosować do ulubionych smaków Gości – bo to w końcu dla nich przygotowujemy imprezę. Przepis na niezawodne risotto: Risotto z pieczarkami, porem i kurczakiem. A całą masę inspiracji na dania jednogarnkowe znajdziecie >TUTAJ<.
2. Kanapeczki – to chyba najbardziej stały punkt menu imprezowego. Proste w przygotowaniu typowe fingerfoodowe danie. Podstawą dla kanapeczek był pumpernikiel. Takie okrągłe chlebki znajdziecie w większych supermarketach np. Carrefour. Tym razem przyrządziłam trzy rodzaje kanapeczek:
Kanapeczki z łososiem, serkiem i szczypiorkiem:
100g łososia wędzonego
opakowanie serka śmietankowego typu Almette
szczypiorek
20 kromeczek okrągłego pumpernikla
Chleb smarujemy serkiem, na wierzchu układamy łososia i posypujemy całość szczypiorkiem.
Kanapeczki z serem camembert i wingoronem:
opakowanie sera camembert
10 wingoron
20 kromeczek okrągłego pumpernikla
Na pumperniklu kładziemy plasterki camemberta i przykrywamy połówką winogrona.
Kanapeczki z szynką, pomidorem i ogórkiem:
20 plasterków szynki drobiowej
10 pomidorków koktajlowych
20 plasterków ogórka świeżego
20 kromeczek okrągłego pumpernikla
suszona natka pietruszki
Na chleb kładziemy plasterek szynki, na to ogórka i połowę pomidorka koktajlowego. Całość posypujemy natką pietruszki.
3. Sałatka – Z imprezami często kojarzy nam się typowa imieninowa sałatka jarzynowa. Ale tym razem powstrzymałam się od jej przygotowania i zastąpiłam ją sałatką z kurczakiem, kapustą pekińską i warzywami. Prawda jest taka, że sałatki z kurczakiem to bardzo wdzięczny temat. Można dodać do nich ulubione warzywa i za każdym razem będzie smakowała świetnie!
Sałatka z kurczakiem:
2 piersi z kurczaka
przyprawa gyros
papryka czerowona
puszka kukurydzy
kapusta pekińska
ogórek świeży
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach, po czym przysmażamy na łyżeczce oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę pekińską szatkujemy i wrzucamy do miski. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę i również dorzucamy do kapusty. Dodajemy kukurydzę, kurczaka i polewamy jogurtem wymieszanym z majonezem. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
4. Rollsy z tortilli – to standardowa przekąska, którą przygotowuję na przyjęcia. Zamiast polędwicy łososiowej możemy użyć łososia wędzonego, a i z dodatkami można poeksperymentować. Świeże warzywa takie jak ogórek czy papryka, nie tylko będą się pięknie prezentować, ale również nadadzą chrupkości rollsom.
Rollsy z tortilli:
8 małych placków tortilla
sałata lodowa
40 plasterków polędwicy łososiowej
kostka sera feta
3-4 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
5. Sushi – większość pomyśli, że chyba zwariowałam robiąc sushi na imprezie – przecież to ogromny wydatek! Nic bardziej mylnego. Sushi z dodatkiem wędzonego łososia, serkiem philadelphia i świeżym ogórkiem to minimalistyczna wersja idealna na imprezę, której nada eleganckiego charakteru.
Sushi z łososiem wędzonym, serkiem philadelphia i ogórkiem:
500g ryżu do sushi
8 płatków nori
400g łososia wędzonego
3 świeże ogórki
sos sojowy
serek philadelphia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie kleisty i zwarty. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka kroimy w większe słupki, a łososia w wąskiej paski. Całe płaty nori dzielimy na pół, następnie nakładamy cienką warstwę ryżu (ryż nakładamy tak, aby zostawić 1 cm nori bez ryżu), po jednej stronie układamy wąski pasek łososia, smarujemy serkiem i układamy ogórka. Dokładnie zawijamy sushi (zwilżamy delikatnie wodą kawałek nori, który został bez ryżu, aby dokładnie skleić sushi). Kroimy sushi na małe kawałki. Podajemy z sosem sojowym.
6. Sałatka owocowa – na przyjęciu często przyda się orzeźwiająca sałatka. Wystarczy połączyć swoje ulubione owoce w jednej misce i już zdrowa przekąska gotowa. Niezależnie od tego kiedy przygotowujcie Wasze przyjęcie – użyjcie sezonowych owoców. Latem wykorzystajcie maliny, borówki, truskawki czy nektarynki, a zimą pomarańcze, grejpfruty, banany, kiwi czy brzoskwinie z puszki. Dodatek mięty czy melisy też będzie ciekawym składnikiem.
Sałatka owocowa:
250g borówek
2 banany
2 nekatrynki
pół arbuza
kiść winogron
Arbuza obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Banany kroimy w plasterki, a nektarynki w kostkę. Arbuza, nektarynki, banany, borówki i winogrona pokrojone na pół łączymy w misce i gotowe!
7. Wytrwane kanapeczki z ciasta francuskiego – to druga przekąska, którą często przygotowuje na imprezy. Szybka do przyrządzenia zasmakuje każdemu. Jeśli nie jecie mięsa, można część kanapeczek zrobić bez dodatku salami.
Pizzerinki z ciasta francuskiego:
2 opakowania ciasta francuskiego
2 opakowania salami w plastrach
musztarda gorczycowa
3-4 pomidory
200g tartej mozzarelli
Dzielimy ciasto francuskie na kwadraty. Z jednego ciasta wyjdzie około 20 kwadratów. Każdy kawałek smarujemy odrobiną musztardy, na to kładziemy plaster salami, plaster pomidora i posypujemy tartym serem. Pieczemy kanapeczki w temp. 180 stopni przez 20-25 minut, aż ser się stopi, a ciasto zarumieni.
8. Spersonalizowane muffiny z różowym kremem – oczywiście uwieńczeniem wspaniałego posiłku musi być deser! Na takie imprezy najlepiej nadają się urocze muffiny – poza tym stanowią również świetny element dekoracji! Koniecznie przygotujcie spersonalizowane pikery do muffinek! A jeśli nie jesteście artystycznie uzdolnieni poszukajcie w internecie gotowych pikerów i pozostałych akcesoriów do dekoracji.
Przepis na muffinki znacie bardzo dobrze, bo już od dawna jest na blogu – >klik< 🙂
Natomiast jak zrobić różowy krem? Nic prostszego! Gęsty serek typu Almette mieszamy z 2 łyżeczkami miodu i czerwonego barwnika spożywczego (wystarczy kilka kropel). Krem nakładamy na muffiny i posypujemy srebrnymi groszkami, które również znajdziemy w supermarkecie w dziale cukierniczym. Wbijamy pikery do babeczek i gotowe!
Przygotowanie przyjęcia to nie taka łatwa sprawa, ale mam nadzieję, że moje propozycje choć trochę Wam ją ułatwią. Pamiętajcie też o odpowiednich dodatkach w zależności od okazji. Na wieczór panieński koniecznie różowe kubeczki, kieliszki na szampana, talerzy czy serwetki w groszki i oczywiście góra różowych balonów!
Ale nie zapominajmy o najważniejszym – dobre towarzystwo i pyszne jedzenie to gwarancja udanej imprezy!
Okej, jeszcze może odrobina alkoholu 😉
A my leniuchy zamówiłyśmy jedzeniemarzenie…. Catering nas nakarmił a my miałyśmy więcej czasu dla siebie 🙂 Coś za coś. Ale Twoje pomysł są cudowne!