Fit & Easy: Tajskie curry kokosowe z batatami i spaghetti z buraka


Fit&Easy / sobota, 18 lutego, 2017
Każdy z nas dobrze wie, że warzywa powinny stanowić główny składnik naszego menu. Jednak spójrzmy prawdzie w oczy, ciężko jest nieraz tego dopilnować. Z pomocą spieszy nam firma Fit & Easy, która znalazła świetny sposób na uatrakcyjnienie warzyw, a dokładniej buraka i marchewki.

W swojej ofercie przedstawiają nowość: spaghetti z buraka i marchewki. Świetnie sprawdzą się na surowo, ale można je również gotować, dusić, zapiekać czy blanszować. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam spaghetti z buraka, które w towarzystwie mleczko kokosowego, ciecierzycy i batatów, tworzy idealnie zestawienie! Sycąca rozgrzewająca zupa pełna witamin i smaku. To co spróbujecie? 🙂
Koniecznie poszukajcie w sklepach i eksperymentujcie do woli! 😉
A już w przyszłym tygodniu przepis z wykorzystaniem spaghetti z marchewki!

składniki
4 porcje
200g spaghetti z buraka Fit&Easy
1 batat
kawałek imbiru
pół papryczki chilli
1 polędwiczka z indyka
puszka ciecierzycy (400g)
puszka mleczka kokosowego (400g)
puszka pomidorów z ziołami (Lidl)
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

Na łyżce oleju przysmażamy pokrojonego w kostkę indyka. Po 2 minutach smażenia dodajemy drobno posiekany imbir i chilli. Całe danie podsmażamy na wolnym ogniu kilka minut. W tym czasie obieramy batata i kroimy w kostkę. Dorzucamy do indyka i razem smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wodę – tyle ile zmieści się w puszce. Dusimy curry około 10 minut. Kolejno dodajemy mleczko kokosowe i ciecierzycę. Dusimy kolejne 3 minuty i dodajemy spaghetti z buraka. Całość gotujemy przez około 10 minut, aż burak zmięknie. W razie potrzeby doprawiamy curry solą.

Komentarz: Możecie w przepisie pominąć indyka – wtedy będzie w pełni wegańskie danie 🙂

Wartości odżywcze:
kalorie: 455 kcal
białko: 17 g
tłuszcze: 21 g
węglowodany: 47.5 g

2 Replies to “Fit & Easy: Tajskie curry kokosowe z batatami i spaghetti z buraka”

Komentarze są wyłączone.