Najnowsza książka ‘Kuchnia Polska’ wydana przez Lidla wypełniona jest po brzegi inspirującymi przepisami. Jednak moją uwagę przykuły smakowite paszteciki z grzybami i soczewicą. Od dłuższego czasu brakowało mi na blogu przepisu na takie bułeczki.
Nadarzyła się więc doskonała okazja, żeby nie dość, że pokazać Wam naprawdę świetny przepis to polecić książkę ‘Kuchnia Polska’. Aby zdobyć książkę musicie 6 razy zrobić zakupy w Lidlu za 50 zł, a książkę odbierzecie już za 1 grosz! Promocja trwa do 30.11 więc kilka dni jeszcze zostało. Koniecznie wybierzcie się na zakupy, bo warto! 🙂
Zainspirowana przepisem na ‘Paszteciki z grzybami i soczewicą’ stworzyłam bułeczki z sycącym farszem soczewicowo-szpinakowym. Uwierzcie mi, że warto spędzić trochę więcej czasu, aby przygotować te małe rumiane bułeczki. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie albo podane wraz z barszczem czerwonym na obiad. Oczywiście wskazane jest je podjadać o każdej porze dnia (i nocy)! 🙂
składniki:
na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
3 żółtka
80g rozpuszczonego ciepłego masła
szklanka ciepłego mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
50g drożdży świeżych
farsz:
łyżka oleju
pół cebuli
250g szpinaku
200g soczewicy
50g masła
50g startego cheddara (bądź innego sera żółtego)
sól, pieprz, bazylia
Przygotowania ciasta: Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu: do miski dodajemy rozkruszone drożdże, zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15-20 minut). Do drugiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy zaczyn, rozkłócone żółtka oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, Proces ten powinien potrwać ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy rozpuszczone ciepłe masło i dodajemy do ciasta. Ponownie wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy 200g suchej soczewicy, chwilę prażymy na patelni, a kolejno zalewamy wodą. Gotujemy soczewicę, aż ‘wypije’ całą wodę i będzie miękka. (jeśli soczewica ‘wypiła’ całą wodę, a nadal jest twarda to dolewamy wodę, dokąd będzie już miękka). Następnie dodajemy poszatkowany szpinak i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Jak masa będzie już zwarta dodajemy masło i starty cheddar. Wyłączamy patelnię, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na pół. Jedną połówkę odstawiamy, a drugą dzielimy na 4 części, a każda część ponownie na pół. Formujemy płaskie okręgi i nakładamy po łyżce farszu na środek. Bułeczki szczelnie sklejamy formując bułeczki. Układamy na blasze z papierem do pieczenia i a wierzch bułeczek smarujemy białkiem. Bułeczki pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni, aż będą rumiane. Świetnie smakują zarówno ciepłe jak i zimne.
Świetne jako drugie śniadanie poza domem:)
Wow, wyglada mega kusząco 🙂