Lidl w tym sezonie zaskoczył wszystkich (w tym mnie) podwójnie wydaną książką: słodką i słoną. O słonej już troszkę pisałam i nawet znalazły się dwa przepisy nią inspirowane.
Dzisiaj na słodko – idealne do sobotniej kawy ciasteczka bakaliowe. Chrupiące, zdrowe i sycące. Mogłabym je wcinać cały czas! Komu udało się otrzymać książkę to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
składniki:
na 20-24 ciasteczka
60g migdałów
60g suszonych moreli
60g żurawin
50g wiórków kokosowych
150 g płatków owsianych błyskawicznych
60g mąki pełnoziarnistej pszennej
150g miękkiego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150g cukru trzcinowego
Wszystkie bakalie drobno siekamy i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Formujemy kulę i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie masę dzielimy na na pół, a następnie każdą część na 10-12 kawałeczków. Formujemy z ciasta kulki i rozpłaszczamy je lekko. Ciasteczka pieczemy w temp. 190 stopni przez 12 minut. Ciasteczka odstawiamy do wystudzenia.
Komentarz: Masa może się kruszyć, należy dokładnie połączyć składniki. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka będą zwarte i chrupiące.
Wartości odżywcze:
kalorie: 140 kcal
białko: 2g
węglowodany: 15g
tłuszcze: 8g
Pysznie wyglądają!
Mam jego poprzednią książkę, jestem tej bardzo ciekawa 🙂