Ciasto marchewkowe


deser / wtorek, 26 sierpnia, 2014
Niebia?sko pyszne i mi?kkie ciasto marchewkowe!! Zawsze chcia?am sprbowa? sama zrobi? takie ciasto i tyle czasu szuka?am idealnego przepisu. Wreszcie, zupe?nie przez przypadek, znalaz?am w stercie zbieraniny przepisw. Od razu pomy?la?am: 'Jakie proste! Koniecznie musz? wyprbowa?’.

Ciasto zrobi?o furor? w?rd moich najbli?szych. Najlepsze w tym przepisie jest to, ?e nawet trzy dni po upieczeniu nadal jest ?wie?e i nie robi si? suche, jak wi?kszo?? podobnych ciast. Niestety trzeba si? troch? natrudzi? przy tarciu marchewki, ale uwierzcie warto!

sk?adniki:
1,5 szklanki przesianej m?ki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 ?y?eczka przyprawy do piernika
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
1 p?aska ?y?eczka sody
1 szklanka orzechw w?oskich
1 ?y?ka cukru waniliowego lub 1 ?y?eczka esencji waniliowej
1 ?y?eczka cynamonu
1/2 ?y?eczki soli
2 szklanki startej marchewki ( oko?o 3-4 marchewki zostanie jeszcze do posypania na wierzch ciasta)
200 g serka twarogowego (np. President)
1 ?y?eczka soku z cytryny
50 g cukru pudru
Musimy pami?ta?, ?e wszystkie sk?adniki musz? mie? temperatur? pokojow?. W misce mieszamy suche sk?adniki: m?k?, sl, cukier, proszek, przyprawy i sod?. Za pomoc? miksera ubijamy jajka z olejem, a? masa b?dzie puszysta. Marchewk? trzemy na tarce o ma?ych oczkach, lub u?ywamy specjalnego robota (np. firmy Moulinex). Orzechy w?oskie kroimy na mniejsze cz??ci. Do suchych sk?adnikw wlewamy ubite z olejem jajka, dodajemy marchewk? i orzechy. Ca?o?? delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy o ?rednicy 26 cm. Ciasto pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Wszystkie sk?adniki na krem: serek, sok z cytryny, cukier i mas?o miksujemy na g?adk? mas?. Jak ciasto ju? wystygnie polewamy wierzch kremem i posypujemy start? marchewk? 🙂

Warto?ci od?ywcze
1 porcja: 70 g
kalorie: 188 kcal
bia?ko: 3 g
w?glowodany: 20 g
t?uszcze: 10 g

3 Replies to “Ciasto marchewkowe”

Komentarze są wyłączone.