Ciasto marchewkowe


deser / wtorek, 26 sierpnia, 2014
Niebiańsko pyszne i miękkie ciasto marchewkowe!! Zawsze chciałam spróbować sama zrobić takie ciasto i tyle czasu szukałam idealnego przepisu. Wreszcie, zupełnie przez przypadek, znalazłam w stercie zbieraniny przepisów. Od razu pomyślałam: ‘Jakie proste! Koniecznie muszę wypróbować’.

Ciasto zrobiło furorę wśród moich najbliższych. Najlepsze w tym przepisie jest to, że nawet trzy dni po upieczeniu nadal jest świeże i nie robi się suche, jak większość podobnych ciast. Niestety trzeba się trochę natrudzić przy tarciu marchewki, ale uwierzcie warto!

składniki:
1,5 szklanki przesianej mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka orzechów włoskich
1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki startej marchewki ( około 3-4 marchewki zostanie jeszcze do posypania na wierzch ciasta)
200 g serka twarogowego (np. President)
1 łyżeczka soku z cytryny
50 g cukru pudru
Musimy pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, cukier, proszek, przyprawy i sodę. Za pomocą miksera ubijamy jajka z olejem, aż masa będzie puszysta. Marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach, lub używamy specjalnego robota (np. firmy Moulinex). Orzechy włoskie kroimy na mniejsze części. Do suchych składników wlewamy ubite z olejem jajka, dodajemy marchewkę i orzechy. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Wszystkie składniki na krem: serek, sok z cytryny, cukier i masło miksujemy na gładką masę. Jak ciasto już wystygnie polewamy wierzch kremem i posypujemy startą marchewką 🙂

Wartości odżywcze
1 porcja: 70 g
kalorie: 188 kcal
białko: 3 g
węglowodany: 20 g
tłuszcze: 10 g

3 Replies to “Ciasto marchewkowe”

Komentarze są wyłączone.