W zesz?y wtorek rozpocz??am nowy cykl: Co do chleba?. Kolejnym moim przepis jest pasta z ciecierzycy, czyli hummus! Hummus jest to nic innego jak pyszna pasta charakteryzuj?ca kuchnie arabsk?.
Ma zastosowanie w wielu produktach i mo?emy go ??czy? z wieloma sk?adnikami. Hummus ?wietnie pasuje jako dip do surowych lub pieczonych warzyw, do chlebka pita, nachosw lub tak jak ja lubi? najbardziej – jako zamiennik mas?a w wielu pysznych kanapkach. Pomys?w mo?na mie? naprawd? wiele, wi?c eksperymentuje!
sk?adniki:
puszka ciecierzycy
4 ?y?ki pasty tahini (jest to pasta sezamowa- znajdziecie j? np w Almie)
2 z?bki czosnku
sok z po?owy cytryny
szczypta ostrej papryki
sl, pieprz
oliwa z oliwek (ilo?? zale?na od g?sto?ci masy, ale oko?o 4-5 ?y?ek)
Wszystkie sk?adniki wrzucamy do blendera i miksujemy na g?adk? mas? przez oko?o 3 minuty. Prbujemy i je?li potrzeba doprawiamy sol? i pieprzem do smaku!