Pęczotto z burakiem i serem pleśniowym


danie jednogarnkowe, obiad, vege, zdrowo / piątek, 13 maja, 2016
Czy wspominałam już, że uwielbiam dania jednogarnkowe? Sami spójrzcie ile mają zalet: szybkość przygotowania, idealne połączenie składników, mało zmywania, tyle różnych smaków!

Dania jednogarnkowe mają to do siebie, że wystarczy dodać jeden składnik więcej, a danie już zmienia smak. I to dlatego jestem ich oddaną fanką! Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu. Jeśli nie znajdziecie sera z niebieską pleśnią, zwykły camembert lub brie też będzie pasował.

składniki:
3-4 porcje
500 g ugotowanych buraków (znajdziecie w Lidlu)
200 g kaszy pęczak
3 garści szpinaku
165 g sera z niebieską pleśnią
woda + ekologiczna kostka rosołowa lub domowy bulion (tyle, ile wypije pęczak)
sól, pieprz, tymianek
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

Na oleju przysmażamy pokrojonego w dużą kostkę buraka przez około 2-3 minuty, następnie wrzucamy kaszę i zalewamy wodą lub bulionem. Czynność powtarzamy do momentu, aż pęczak będzie ugotowany. Pokruszony ser dodajemy do pęczotto i czekamy, aż się całkowicie rozpuści. Pod koniec gotowania wrzucamy szpinak i gdy zmięknie danie będzie gotowe!

Właściwości odżywcze:
porcja 360 g
kalorie 318 kcal
białko 12 g
tłuszcze 14 g
węglowodany 38 g