Dawno nie by?o przepisu na past? do chleba. Klasyczna pasta z ?ososiem na bazie serka z dodatkiem pikantnego chrzanu spodoba si? ka?demu. Najlepiej smakuje ze ?wie?ym (jeszcze ciep?ym!) pieczywem lub chrupi?c? bu?eczk?. A dodatek chrzanu, ?e na nowo odkryjecie smak zwyk?ej pasty z ?ososiem!
sk?adniki:
200g serka ?mietankowego
100 g ?ososia w?dzonego
2 ?y?eczki tartego chrzanu (lub ze s?oiczka)
kilka kropel soku z cytryny
szczypiorek
do podania: kie?ki broku?u, ?wie?e pieczywo
Przek?adamy serek do miseczki i dodajemy pokrojonego w drobn? kostk? ?ososia. Dodajemy starty chrzan (najlepszy b?dzie ?wie?y, je?li jednak nie mamy, mo?na u?y? tego ze s?oiczka). Dodajemy kilka kropel soku z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Past? podajemy do ?wie?ego chrupi?cego pieczywa i posypujemy kie?kami broku?u.