Dziś przepis z wykorzystaniem produktów Sol Mar z Tygodnia Hiszpańskiego, który jeszcze trwa w Lidlu. Pomyślałam, że zainspiruję się potrawą trochę swojską, ale z wykorzystaniem hiszpańskich smaków.
Takie danie śmiało możecie przyrządzić nad ogniskiem w rozgrzanym kociołku, a w domowych warunkach w dużym garnku. Mocno pikantny kociołek będzie wspaniałym pomysłem na sobotnią ucztę z przyjaciółmi! Poczekajmy jeszcze trochę na słoneczne dni i cieszmy się z czasem spędzonym na świeżym powietrzu, na grillach i ogniskach!
składniki:
3-4 porcje
280 g pikantnej kiełbasy chorizo Sol Mar
5 łyżek drobnego makaronu muszelki
2 papryki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
300 g przecieru pomidorowego Sol Mar
5 łyżek ciecierzycy Sol Mar
garść smażonych migdałów Sol Mar
1 łyżka oleju
szklanka bulionu
kilka listków świeżej bazylii
Olej wlewamy do dużego garnka i dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo. Gdy tłuszcz się z niej wytopi może go trochę odlać, jeśli nie chcemy zbyt tłustego dania. Następnie dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Smażymy całość 2 minuty na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę obraną ze skóry i dusimy kolejne 2-3 minuty. Danie zalewamy pomidorami, bulionem i 2 szklankami wody. Dodajemy kluseczki i gotujemy, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę. Całość gotujemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z posiekanymi migdałami i listkami świeżej bazylii.
Pycha! Uwielbiam takie smaki. Kuchnia hiszpańska to jedna z moich ulubionych zaraz po włoskiej. Kociołek prezentuje się wyśmienicie.
Przepysznie to wygląda, będę musiała spróbować. Kocham kuchnię hiszpańską.
Zapraszam do mnie 🙂
http://www.mecooks.com