Krótka relacja z Chorwacji i przepis na Cevapcici z sałatką, sosem tzatiki i chlebkiem pita


obiad / poniedziałek, 17 lipca, 2017
Drodzy Czytelnicy!
To pierwszy post od naprawdę długiego czasu. Na początku chciałabym przeprosić, że tak długo nie było tu żadnych nowości. Po części chce się też usprawiedliwić, dlaczego tak się stało.

Pierwszy semestr studiów magisterskich wymagał ode mnie dużego zainteresowania, uwagi i poświęcenia czasu. Nie sądziłam, że tak ciężko będzie mi znaleźć czas na gotowanie, ale i pisanie postów, a że nie lubię robić czegoś na szybko i bez stuprocentowego zaangażowania postanowiłam odczekać najgorszy okres na studiach i wrócić do Was ze zdwojoną siłą! Po dwóch miesiącach wreszcie wracam i mam nadzieję, że już na dobre! Tęskniliście? bo ja bardzo!

Pierwszy post po powrocie postanowiłam poświęcić na krótką relację z wakacji w Chorwacji. Od zawsze marzyłam, żeby tam pojechać i z pewnością wrócę jeszcze nie raz! Przed Wami seria zdjęć z miejsc, które odwiedziłam. Cóż, uwielbiam robić zdjęcia, więc znajdziecie kilka widokówek z pięknego Trogiru, zjawiskowego Splitu czy parku krajobrazowego Krka. Muszę przyznać, że zakochałam się w tych wspaniałych widokach, pięknych wąskich uliczkach, białych okiennicach i różowych kwiatach. Tydzień to zdecydowanie za krótko. Chorwacja jest pełna niesamowitych miejsc. A co z kuchnią? Nie miałam okazji spróbować zbyt wielu przysmaków kuchni chorwackiej, jednak bardzo posmakowały mi cevapcici, czyli małe kotleciki z mięsa wołowego (lub jagnięcego). Tradycyjnie podane z ajvarem (pasta z pieczonej papryki i bakłażana) i frytkami. Moją wersję tego dania znajdziecie pod wszystkimi zdjęciami z wakacji. A teraz zapraszam do oglądania i mam nadzieję, że choć na chwilkę w ten deszczowy dzień przeniesiecie się ze mną do słonecznej i magicznej Chorwacji. Zapraszam do oglądania!

Cevapcici z sałatką, sosem tzatiki i chlebkiem pita

 
Cevapcici:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy
patyczki do szaszłyków
 
sałatka grecka:
pół kostki sera feta
2 garści pomidorków koktajlowych
mix sałat
1 ogórek świeży
cebula czerwona
garść oliwek bez pestek
sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, oregano, sól, pieprz
sos tzatiki:
200g jogurtu greckiego
1 świeży ogórek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
do podania: chlebek pita
Przygotowanie:
Cevapcici: Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na kotleciki i formujemy je na patyczkach do szaszłyków. Lekko spłaszczamy. Cevapcici grillujemy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej, ale jeśli nie macie wykorzystajcie taką z grubszym dnem) przez około 3-4 minuty z każdej strony.
Sałatka: Do dużej miski wsypujemy sałatę, pokrojone na ćwiartki lub połówki pomidorki, plasterki ogórka i pokrojoną w kostkę fetę oraz oliwki. Cebulę kroimy natomiast w drobne piórka i dodajemy do pozostałych składników. Składniki na sos dokładnie mieszamy i polewamy całą sałatkę. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączoną się ze sobą.
Sos tzatiki: Ogórka ścieramy na tarce o średnich oczkach, a nadmiar wody odlewamy. Ogórka łączymy z jogurtem, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Chlebek pita podgrzewamy w mikrofali, piekarniku lub na patelni.
Cevapcici podajemy z sałatką, chlebkiem pita oraz sosem tzatiki.

3 Replies to “Krótka relacja z Chorwacji i przepis na Cevapcici z sałatką, sosem tzatiki i chlebkiem pita”

Komentarze są wyłączone.