Ju? od dawna planowa?am cykl z przepisami na pasty, dipy i wszystko inne co ?wietnie nadaj? si? na kanapk?. Cykl 'Co do chleba’ rozpoczynam przepisem na pyszn? i bardzo prost? past? z w?dzonej makreli i jajek. ?wietnie nada si? na ?niadanie ze ?wie?ym chrupi?cym chlebkiem lub jako sa?atka na kolacj? z grzankami.
Taki posi?ek to samo zdrowie, gdy? makrela jest niezwykle bogata w kwasy omega-3 i omega-6, ktre reguluj? poziom cholesterolu we krwi. Co wi?cej jest bogata w selen, wap? fosfor i witaminy A, D, E oraz B. Makrela ze wzgl?du na wysokie st??enie jodu jest odpowiednia dla osb z chorobami tarczycy. Poza tymi wszystkimi dobrodziejstwami jest po prostu przepyszna. Sami sprbujcie, a na pewno nie b?dziecie zawiedzeni.
sk?adniki:
4 porcje
1 w?dzona makrela
2 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek
cebula czerwona
2 ?y?ki majonezu
2-3 ogrki kiszone
Makrele pokroi? bardzo drobno. Jajka, cebul? i ogrki kroimy w drobn? kosteczk?. Wszystkie sk?adniki mieszamy razem razem z majonezem i poszatkowanym szczypiorkiem. Pasta najlepiej smakuje ze ?wie?ym chlebem lub grzank?.
W?a?ciwo?ci od?ywcze:
porcja po 90 g
kalorie 175 kcal
bia?ko 8.5 g
t?uszcze 15 g
w?glowodany 1 g
Komentarz: W?a?ciwo?ci od?ywcze podano dla samej pasty bez pieczywa
Komentarz: W?a?ciwo?ci od?ywcze podano dla samej pasty bez pieczywa