Uwielbiam tradycję i uważam, że na Wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu. Jednak chciałabym pokazać alternatywę dla tej pysznej zupy. Kremowa zupa z pieczonych buraków z fetą będzie pięknie prezentować się (i cudownie smakować!) na Wigilijnym stole! Może w tym roku jakaś odmiana? 🙂
składniki:
7-8 buraków
piramidka smaku (znajdziecie w Lidlu)
sól, pieprz
tymianek
majeranek
kostka fety
płatki migdałowe
cebula
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
Każdego buraka osobno owijamy w folię aluminiową, którą wcześniej polaliśmy odrobiną oleju. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 2 godziny. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, a następnie zdejmujemy skórę z buraka. Kroimy warzywa z mniejsza kostkę i wrzucamy do garnka razem z obranymi 2 ząbkami czosnku i obraną całą cebulą i dodajemy wodę, tak aby przykryła buraki i zagotowujemy. Dodajemy sól, pieprz, tymianek, majeranek i piramidkę smaku. Gotujemy zupę około 10-15 minut, a następnie blendujemy na gładki krem (pamiętamy, żeby wcześniej wyciągnąć piramidkę smaku!). Do zupy dodajemy fetę i ponownie miksujemy. Gdyby zupa była za gęsta dodajemy wody. Krem wlewamy do miseczek, podajemy z kleksem z fety i posypujemy podprażonymi migdałami.