Za oknem wspania?a zima i mrz, dlatego te? musimy ogrzewa? nasze organizmy od ?rodka! W?a?nie podczas takiej pogody powinni?my pami?ta?, aby spo?ywa? rozgrzewaj?ce dania.
Wszelkiego rodzaju curry, gulasze, czy rozgrzewaj?ce zupy sprawdz? si? idealnie. Pyszne rozgrzewaj?ce curry, tym razem bez dodatku mi?sa, z ciecierzyc?, dyni? i mleczkiem kokosowym – MNIAM!
To co, zabieramy si? za gotowanie? 🙂
sk?adniki:
3/4 dyni hokkaido
puszka ciecierzycy
500 g passaty pomidorowej
1 cebula
1 szklanka wody+ ekologiczna kostka roso?owa
165g mleczko kokosowego
natka pietruszki
przyprawa curry
kurkuma
pieczarka portobello
sl, pieprz, papryka s?odka
3-4 ?y?ki m?ki
1 jajko
do podania: kie?ki broku?u i ry? basmati
olej rzepakowy
Sposb przygotowania:
Na 2 ?y?kach oleju dusimy cebul? pokrojon? w pirka, po 3-4 minutach dodajemy 1 ?y?eczk? przyprawy curry. Dyni? myjemy i kroimy do rwn? kostk? (dyni hokkaido nie trzeba obiera?, ?e skry) i wrzucamy do garnka. Nast?pnie dodajemy ponownie ?y?eczk? curry i podsma?amy dyni? przez 5-7 minut. Nast?pnie zalewamy j? bulionem i passat? pomidorow?. Po 5 minutach dodajemy mleczko kokosowe i dusimy curry, a? dynia b?dzie mi?kka. Nast?pnie dodajemy szczypt? pieprzy cayenne do zaostrzenia smaku oraz ciecierzyc? ods?czon? i op?ukan? pod bie??c? wod? oraz posiekan? natk? pietruszki. Dusimy dodatkowe 5 minut. Pieczark? obieramy ze skry, po czym posypujemy sol? i pieprzem. Na jednym talerzu rozk?camy jajko, a na drugi wysypujemy m?k?, ktr? ??czymy z papryk? s?odk?. Pieczark? obtaczamy w jajku, a nast?pnie m?ce i sma?ymy na z?oty kolor na rozgrzanej patelni z ?y?k? oleju rzepakowego.
Curry podajemy z pieczark?, ry?em basmati i kie?kami broku?u.