Curry dyniowe z ciecierzycą i smażoną pieczarką portobello!


danie jednogarnkowe, vege / piątek, 11 stycznia, 2019
Za oknem wspaniała zima i mróz, dlatego też musimy ogrzewać nasze organizmy od środka! Właśnie podczas takiej pogody powinniśmy pamiętać, aby spożywać rozgrzewające dania.

Wszelkiego rodzaju curry, gulasze, czy rozgrzewające zupy sprawdzą się idealnie. Pyszne rozgrzewające curry, tym razem bez dodatku mięsa, z ciecierzycą, dynią i mleczkiem kokosowym – MNIAM!
To co, zabieramy się za gotowanie? 🙂

składniki:
3/4 dyni hokkaido
puszka ciecierzycy
500 g passaty pomidorowej
1 cebula
1 szklanka wody + ekologiczna kostka rosołowa
165g mleczko kokosowego
natka pietruszki
przyprawa curry
kurkuma
pieczarka portobello
sól, pieprz, papryka słodka
3-4 łyżki mąki
1 jajko
do podania: kiełki brokułu i ryż basmati
olej rzepakowy
 
Sposób przygotowania:
Na 2 łyżkach oleju dusimy cebulę pokrojoną w piórka, po 3-4 minutach dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy curry. Dynię myjemy i kroimy do równą kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać, że skóry) i wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy ponownie łyżeczkę curry i podsmażamy dynię przez 5-7 minut. Następnie zalewamy ją bulionem i passatą pomidorową. Po 5 minutach dodajemy mleczko kokosowe i dusimy curry, aż dynia będzie miękka. Następnie dodajemy szczyptę pieprzy cayenne do zaostrzenia smaku oraz ciecierzycę odsączoną i opłukaną pod bieżącą wodą oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusimy dodatkowe 5 minut. Pieczarkę obieramy ze skóry, po czym posypujemy solą i pieprzem. Na jednym talerzu rozkłócamy jajko, a na drugi wysypujemy mąkę, którą łączymy z papryką słodką. Pieczarkę obtaczamy w jajku, a następnie mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z łyżką oleju rzepakowego.
Curry podajemy z pieczarką, ryżem basmati i kiełkami brokułu.