Czekoladowa owsianka z mango i jogurtem kokosowym


deser, śniadanie / wtorek, 25 lutego, 2020

Co powiecie na bardzo odżywczą, domową mieszankę owsiankową? Wystarczy kilka składników, kilka minut i możemy cieszyć się pyszną owsianką z dodatkami. Tak przygotowaną mieszankę możemy przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świetnie smakuje z jogurtem kokosowym i mango, ale możecie oczywiście użyć swoich ulubionych dodatków. 🙂

składniki:
200g płatków owsianych błyskawicznych
100g daktyli
100g orzechów laskowych
1,5 łyżki kakao

na każdą porcję:
3-4 łyżki powyższej mieszanki
szklanka mleka lub ulubionego napoju roślinnego
2-3 łyżeczki jogurtu kokosowego
mango

Przygotowanie:
Daktyle, orzechy miksujemy w blenderze na drobne kawałki, dodajemy kakao i ponownie miksujemy przez chwilę do połączenia składników. Mieszamy razem z płatkami błyskawicznymi i przekładamy do szczelnego opakowania. Taka mieszankę przechowujemy do 2 tygodni.

Aby przygotować owsiankę potrzebujemy 3-4 łyżki mieszanki, zalewamy je mlekiem lub ulubionym napojem roślinnym. Gotujemy do miękkości przez ok. 10 minut. Podajemy z jogurtem i owocem mango.