Domowy budy? waniliowo-migda?owy


deser, przek?ski / wtorek, 12 maja, 2020

Uwielbiam budy? – kojarzy si? z dzieci?stwem, smacznym podwieczorkiem, i zawsze podawany by? z dodatkiem owocw: malin lub truskawek. Mo?emy szybko przygotowa? taki gotowy budy? jednak przyrz?dzenie samemu od podstaw sprawia ogromn? satysfakcj?, a w dodatku jest naprawd? proste. Przekonajcie si? sami, przepis znajdziecie poni?ej 🙂

sk?adniki na 2 du?e porcje:
1 p?aska ?y?ka m?ki pszennej
1,5 p?askiej ?y?ki skrobi ziemniaczanej
2 ??tka
600 ml napoju migda?owego lub mleka krowiego
1 ?y?eczka miodu
1 ?y?eczka pasty waniliowej (lub nasiona z 1 laski wanili)
2 ?y?ki cukru
200g truskawek mro?onych
1 ?y?ka p?atkw migda?owych

Przygotowanie:
M?k?, skrobi?, ??tka i 100 ml napoju lub mleka dok?adnie ze sob? ??czymy. To bardzo wa?ne, ?eby nie by?o ?adnych grudek. Pozosta?e 400 ml napoju lub mleka zagotowujemy z cukrem, miodem i wanili?. Je?li wolicie jeszcze s?odszy budy? mo?ecie da? dodatkow? ?y?k? cukru. Wlewamy p? chochli zagotowanego mleka do masy ??tkowo-m?cznej, ?eby zahartowa? ??tka i ?eby nie zrobi?a si? jajecznica (ca?y czas energicznie mieszaj?c trzepaczk?). Nast?pnie mas? przelewamy do garnka i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 1 minut?. 

Truskawki mro?one wrzucamy na patelni? i na wolnym ogniu dusimy, a? si? rozpadn? i woda wyparuje. 

Budy? podajemy na ciep?o lub zimno z truskawkami i p?atkami migda?owymi.