Domowy budyń waniliowo-migdałowy


deser, przekąski / wtorek, 12 maja, 2020

Uwielbiam budyń – kojarzy się z dzieciństwem, smacznym podwieczorkiem, i zawsze podawany był z dodatkiem owoców: malin lub truskawek. Możemy szybko przygotować taki gotowy budyń jednak przyrządzenie samemu od podstaw sprawia ogromną satysfakcję, a w dodatku jest naprawdę proste. Przekonajcie się sami, przepis znajdziecie poniżej 🙂

składniki na 2 duże porcje:
1 płaska łyżka mąki pszennej
1,5 płaskiej łyżki skrobi ziemniaczanej
2 żółtka
600 ml napoju migdałowego lub mleka krowiego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasiona z 1 laski wanili)
2 łyżki cukru
200g truskawek mrożonych
1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:
Mąkę, skrobię, żółtka i 100 ml napoju lub mleka dokładnie ze sobą łączymy. To bardzo ważne, żeby nie było żadnych grudek. Pozostałe 400 ml napoju lub mleka zagotowujemy z cukrem, miodem i wanilią. Jeśli wolicie jeszcze słodszy budyń możecie dać dodatkową łyżkę cukru. Wlewamy pół chochli zagotowanego mleka do masy żółtkowo-mącznej, żeby zahartować żółtka i żeby nie zrobiła się jajecznica (cały czas energicznie mieszając trzepaczką). Następnie masę przelewamy do garnka i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 1 minutę. 

Truskawki mrożone wrzucamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy, aż się rozpadną i woda wyparuje. 

Budyń podajemy na ciepło lub zimno z truskawkami i płatkami migdałowymi.