Jajka to jedno z klasycznych propozycji na ?niadanie. Nie tylko w formie omletw, jajecznicy, jajek na mi?kko czy twardo, ale rwnie? jako przepyszne, kremowe jajko w koszulce.
?wietnie sprawdzi si? na to?cie z awokado, ale rwnie?, tak jak w mojej dzisiejszej propozycji, w bardzo syc?cej sa?atce z mieszank? sa?at SMART marki Fit&Easy. W tym przepisie pokazuje rwnie? patent na to, ?eby jajko w koszulce zawsze wysz?o (przecie? trzeba sobie u?atwia? ?ycie). A nast?pnym razem poka?? etap przyrz?dzania klasycznego jajka w koszulce bez u?ycia folii.
sk?adniki:
sa?ata SMART Fit&Easy
1 jajko
2 plasterki ?ososia
p? awokado
1 ogrek gruntowy
sos balsamiczny
chleb ?ytni lub razowy
Sa?at? nak?adamy do miski. Ogrki obieramy ze skrki i kroimy w plasterki. Awokado rwnie? obieramy ze skry i kroimy w kostk?. Ogrka i awokado uk?adamy na sa?acie. ?ososia rwiemy na mniejsze kawa?ki i rwnie? uk?adamy w misce.
Patent na jajko w koszulce: Kawa?ek folii spo?ywczej smarujemy olejem rzepakowym i nak?adamy na szklank?. Do ?rodka wbijamy jajko i zawi?zujemy rogi. Do garnka wlewamy wody i czekamy, a? si? zagotuje. Nast?pnie wrzucamy woreczek z jajkiem i gotujemy na ?rednim ogniu przez 6 minut (wtedy jajko b?dzie mi?kki w ?rodku). Po up?yni?ciu czasu otwieramy woreczek i delikatnie przek?adamy jajko na sa?atk?. Polewamy sa?at? sosem balsamicznym i podajemy z kromk? chleba razowego lub ?ytniego.
Warto?ci od?ywcze:
kalorie: 328 kcal
bia?ko: 20g
t?uszcze: 18g
w?glowodany: 21g