Korzenna latte


napoje / poniedziałek, 20 listopada, 2017
Dzisiejsza pogoda zach?ci?a mnie do dodania zimowego ju? postu. Delikatna, s?odka korzenna latte to idealna propozycja na podwieczorek czy dodatek do drugiego ?niadania.

Uwielbiam kaw?, ale w takiej wersji traktuj? j? bardziej jako deser, ni? ?rd?o pobudzenia 🙂 W dzisiejszym przepisie wykorzysta?am nowo?? na polskim rynku – syrop trzcinowy marki DIAMANT. Mo?ecie go ju? szuka? w sklepach!

sk?adniki:
na 2 porcje
4 ciasteczka korzenne
400 ml mleka
4 espresso
1 ?y?ka syropu trzcinowego DIAMANT

Mleko podgrzewamy i za pomoc? spieniacza tworzymy delikatn? piank?. Ciasteczka kruszymy i wsypujemy 2 ?y?eczki do 4 espresso. Dodajemy ?y?k? syropu trzcinowego. Do wysokich szklanek wlewamy spienione mleko, a nast?pnie kaw? z rozpuszczonymi ciasteczkami i syropem. Wierzch kawy posypujemy ciasteczkami.