Drodzy Czytelnicy!
Chciałabym ogromnie wszystkich przeprosić, za tak długie milczenie. Ostatni post pojawił się na blogu 20 listopada, a my mamy już 6 lutego! Nowy rok już w pełni, postanowienia noworoczne już spełniane, a ja dopiero po sesji, egzaminach zaczynam żyć.
Dla mnie to luty jest miesiącem postanowień, zmian i rozmyślania nad nowymi projektami. Wracam do Was na stałe i obiecuję, że chociaż raz w tygodniu będzie się pojawiał przepis 🙂 zaniedbałam swoją największą pasję, a to najgorsze do czego mogłam dopuścić! A wy trzymacie się noworocznych postanowień, czy już o nich zapomnieliście?
A tymczasem zostawiam Was z przepysznymi owsianymi ciasteczkami z kokosem. W sam raz do popołudniowej herbaty czy kawy!
Dobrego dnia Kochani!
składniki:
13-14 ciasteczek
100 g płatków owsianych błyskawicznych
70 g mąki pełnoziarnistej
30 g wiórek kokosowych
1 jajko
100 ml syropu klonowego lub miodu
szczypta soli
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Formujemy mniejsze kulki, które spłaszczamy na blasze. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Ciasteczka podajemy na drugie śniadanie z filiżanką kawy lub jako podwieczorek ze szklanką mleka. Będą też świetnie jako przekąska przed i po treningu – najpierw da energię do ćwiczeń, a po szybko uzupełni zużycie energetyczne.
Wartości odżywcze:
1 ciasteczko
kalorie: 100 kcal
białko 2g
tłuszcze: 4g
węglowodany: 14g