Tyle czasu kaza?am Wam czeka? na przepis z krewetkami. Zdaj? sobie spraw?, ?e ich cena cz?sto pozostawia wiele do ?yczenia i nie zawsze mo?emy sobie pozwoli? na taki rarytas.
Jednak ostatnio w Lidlu mia?a miejsce promocja (i my?l?, ?e jeszcze troch? b?dzie) w?asnie na krewetki. Dzisiaj w wersji na kolacj?, albo lunch. Pyszne, ostre krewetki z grzankami z pesto, ale tym razem z suszonych pomidorw. Spodoba si? Wam!
sk?adniki:
opakowanie krewetek
p? papryczki chilli
2-3 z?bki czosnku
gar?? ?wie?ej pietruszki
mas?o
bagietka (np. classico z Lidla)
Czerwone pesto:
s?oiczek suszonych pomidorw z kaparami w oliwie
gar?? bazylii
gar?? natki pietruszki
2-3 z?bki czosnku
2 gar?ci upra?onego s?onecznika
Pesto: Wszystkie sk?adniki wrzucamy do malaksera i miksujemy i przek?adamy do miseczki. (Suszone pomidory miksujemy razem z oliw?).
Krewetki rozmra?amy, myjemy i wycieramy, pozbywaj?c si? nadmiaru wody. Czosnek i papryczki chilli kroimy w plasterki. Siekamy pietruszk?. Mas?o rozpuszczamy na patelni. Dorzucamy czosnek i papryk? i sma?ymy do zrumienienia. Nast?pnie uk?adamy krewetki na patelni i sma?ymy po 2 minuty z ka?dej strony. Posypujemy dok?adnie natk? pietruszki. Kromki bagietki smarujemy pesto, nak?adamy na nie krewetki i natk? pietruszki i zajadamy. Idealny posi?ek!
Pyszno?ci, dla mnie rewelacyjne po??czenie smakw 🙂