Jak dobrze wiecie jestem miłośniczką kuchni włoskiej. Gdybym mogła to codziennie jadłabym makarony, gnocchi, risotto i od czasu do czasu pizzę! Domyślam się, że większość z Was przyzna mi rację i kochacie kuchnie włoską podobnie jak ja 🙂
Przed Wami z ręką na sercu moje ukochane danie – LASAGNE! 🙂
Poświęćcie troche czasu, bo naprawdę warto! Zrobiłam dla Was obszerna relacje fotograficzną, żebyście nie bali sie, że nie dacie rady 🙂 z tymi wszystkimi wskazówkami stworzycie wspaniałe i pyszne danie!
smacznego!
składniki:
pół opakowania makaronu lasagne
200g tartego sera żółtego
pomidor
sos boloński:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
100g boczku wędzonego
kostka bulionowa rozpuszczona w szklance wrzątku
4 łyżki oleju rzepakowego
500g mięso mielonego wołowo-wieprzowego
puszka pomidorów krojonych
400g passaty pomidorowej z bazylią
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, oregano
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500ml zimnego mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Sos boloński: Cebulę, czosnek, marchewkę, selera naciowego i boczek kroimy w bardzo drobną kostkę. Do większego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy, następnie dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Kolejno dodajemy selera i marchewkę i podsmażamy 5 minut, a na koniec boczek i całość smażymy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy stopniowo mięso i przyprawy, razem smażymy 5 minut. Do garnka wlewamy bulion, puszkę pomidorów oraz passatę. Sos dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką. Podsmażamy ok. 1 minutę i dodajemy zimne mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i szczytą gałki muszkatołowej, cały czas mieszając sos, aż zgęstnieje.
Potrzebujemy formę żaroodporną o wymiarach .
Na spód wlewamy 2-3 łyżki sosu beszamelowego, następnie układamy płaty lasagne, 2-3 chochle sos bolońskiego i posypujemy serem żóltym.
Następnie układamy płaty lasagne, sos beszamelowy, sos boloński i ser.
Kolejna warstawa: płaty lasagne, sos boloński.
Ostatnia warstwa: płaty lasagne, sos boloński, sos beszamelowy, ser żółty i plastry pomidora.
Lasagne pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-50 minut.
pyszności 🙂