LUNCHBOX #5


lunchbox / poniedziałek, 29 kwietnia, 2019
Dzień dobry Głodomorki! 🙂
Nowy tydzień już zaczęty, ale patrząc, że majówka za pasem, nawet poniedziałek nie był jaki straszny –  mimo, że dość deszczowy 🙂

Skoro poniedziałek to czas na lunchboxy – tym razem na 4 dni, ze względu na Święta Wielkanocne 🙂
smacznego lunchboxa! 🙂

2. WTOREK

śniadanie: Pieczony naleśnik z malinami
drugie śniadanie: Jogurt z granolą, borówkami i bananem
lunch: Sałatka z warzywami i makaronem orzo
Pieczony naleśnik z malinami
2 porcje:
składniki:
3 jajka
pół szklanki mąki
pół szklanki mleka (krowiego lub roślinnego – u mnie mleko owsiane)
1 łyżka cukru
pół szklanki malin (u mnie mrożone)
Wszystkie składniki oprócz malin dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wlewamy masę, a na wierzchu wrzucamy maliny. Naleśnika pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Podgrzewamy połowę porcji rano na śniadanie.
Jogurt z granolą, borówkami i bananem
składniki na 1 porcję:
200g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki granoli
pół banana
garść borówek
Jogurt podajemy z granolą, pokrojonym w plasterki bananem i borówkami.
 
Sałatka z warzywami i makaronem orzo
składniki na 3-4 porcje:
szklanka makaronu orzo
puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
150g szynki
1 świeży ogórek
sos: 1 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy na durszlaku. Paprykę, ogórka (bez gniazd nasiennych) oraz szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa łączymy z makaronem. Składniki na sos łączymy w miseczce i polewamy sałatkę – całość dokładnie mieszamy.
3. ŚRODA
śniadanie: Pieczony naleśnik z malinami
drugie śniadanie: Jogurt z granolą, borówkami i bananem
lunch: Sałatka z warzywami i makaronem orzo
Pieczony naleśnik z malinami
 
Jogurt z granolą, borówkami i bananem
Sałatka z warzywami i makaronem orzo
 
Przepisy powyżej 🙂
4. CZWARTEK

śniadanie: Pieczony omlet z pomidorem, mozzarellą i szynką
drugie śniadanie: Czekoladowa owsianka z bananem
lunch: Sałatka z kurczakiem, warzywami i fetą
Pieczony omlet z pomidorem, mozzarellą i szynką
składniki na 2 porcje:
4 jajka
2 grubsze plastry pomidora
2 plasterki sera mozzarella
szczypta czubricy
2-3 plasterki szynki drobiowej
Jajka rozkłócamy w miseczce i przelewamy do żaroodpornego naczynia. Plastry mozzarelli układamy na jajkach, na wierzchu układamy pomidora i dociskamy, żeby jajka zalały ser i pomidora. Posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i czubricą. Pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach. Połowę porcji odgrzewamy na śniadanie.
 
Czekoladowa owsianka z bananem 
składniki na 2 porcje:
2 szklanki mleka
60g płatków owsianych
1 banan
1 łyżka kakao
szczypta cynamonu
pół łyżeczki wiórków kokosowych
garść borówek i winogron
W garnku umieszczamy płatki owsiane, mleko, kakao oraz cynamon. Gotujemy do miękkości ok 10 minut i dodajemy rozgniecionego banana. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Posypujemy na wierzchu wiórkami kokosa i podajemy z borówkami i winogronami.
Sałatka z kurczakiem, warzywami i fetą
na każdą porcję:
małe opakowanie miksu sałat
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
1/4 opakowania sera feta
pół piersi z kurczaka
przyprawa gyros
grzanki z jednej kromki chleba żytniego (na suchej patelni smażymy pokrojoną w kostkę kromkę żytniego chleba, aż powstaną chrupiące grzanki)
1 łyżka oleju z awokado
szczypta czubricy
1 łyżka pestek słonecznika i dyni
Kurczaka pokrojonego w kostkę przysmażamy na oleju i posypujemy przyprawą do gyrosa. Do pudełka przekładamy miks sałat, kukurydzę, paprykę, kurczaka, pokrojoną w kostkę fetę oraz pestki słonecznika i dyni. Polewamy olejem z awokado i przyprawiamy czubricą. Na wierzchu posypujemy grzankami.
5. PIĄTEK

śniadanie: Pieczony omlet z pomidorem, mozzarellą i szynką
drugie śniadanie: Czekoladowa owsianka z bananem
lunch: Sałatka z kurczakiem, warzywami i fetą
Pieczony omlet z pomidorem, mozzarellą i szynką
 
Czekoladowa owsianka z bananem
 
Sałatka z kurczakiem, warzywami i fetą
 
Przepisy powyżej 🙂