Makaron w sosie z nerkowcw z pistacjami


kolacja, makarony, obiad, vege / piątek, 6 marca, 2020

Dzisiejszy przepis pokazuje jak otrzyma? pyszny, kremowy sos bez dodatku ?mietany! Z pomoc? id? nam nerkowce, ktre po namoczeniu i zmiksowaniu tworz? idealn? kremow? konsystencj?. Dodatek przypraw sprawia, ?e smakuje jak sos serowy! Przepis idealny dla wegan, ale te? dla tych, ktrzy lubi? eksperymentowa? w kuchni. Koniecznie dodajcie solone pistacje – ?wietnie dope?niaj? ca?o?ci 🙂

sk?adniki na 1 porcj?:
20g orzechw nerkowca
100ml mleka owsianego
1/2 ?y?eczki soli
1/2 ?y?eczki pieprzu
1/2 ?y?eczki garam masala
1/3 ?y?eczki czosnku granulowanego
70g makaronu penne
10g posiekanych pistacji

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente ok. 7 minut.
Mleko doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim orzechy nerkowca. Przykrywamy i czekamy min. 30 minut, a? nerkowce zmi?kn?. Mleko z nerkowcami umieszczamy w blenderze. Dodajemy przyprawy i blendujemy na g?adk? mas?. Sos przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty, nast?pnie dodajemy odcedzony makaron i mieszamy. Danie przek?adamy na talerz i posypujemy posiekanymi pistacjami.