Letni obiad lub kolacja z m?od? kapust? w roli g?wnej i konkretn? porcj? ?wie?ego koperku
Dla mnie m?oda kapusta to smak lata. Nie wyobra?am sobie letnich obiadw bez niej, a ten przepis to dla mnie podr? do czasw dzieci?stwa. Latem ten przepis go?ci? u nas cz?sto i to nie zmieni?o si? a? do dzi?. Nadszed? wi?c czas, abym podzieli?a si? z Wami tym przepisem. Sprbujcie koniecznie, bo proste jedzenie jest najlepsze.
M?od? kapust? mo?ecie poda? z ziemniakami, z pajd? ?wie?ego chleba na zakwasie albo pa?aszowa? solo. Smacznego!

Przepis na 3-4 porcje
- p? g?wki du?ej m?odej kapusty
- 400 g pomidorw z puszki
- 200 g kie?basy wieprzowej
- p? p?czka koperku
- 1 ?y?ka mas?a
- 1 ?y?ka m?ki pszennej
- sl, pieprz
Przygotowanie
M?od? kapust? siekamy drobno. Wrzucamy do du?ego garnka i podlewamy wod? ok. 300-400 ml (tak, ?eby na dnie by?o ok. 3 cm wody). Garnek przykrywamy i tak gotujemy kapust? ok. 15 min. na ?rednim ogniu. Kie?bas? kroimy w ?wiartki i podsma?amy j? na suchej patelni do zarumienienia. Pod koniec dodajemy mas?o, i jak tylko si? rozpu?ci, rwnie? m?k?. Podsma?amy razem ok. 2 minut i dodajemy do kapusty razem z pomidorami i posiekanym koperkiem. Gotujemy do momentu, a? kapusta b?dzie mi?kka. Czas zale?y od kapusty, mo?e to by? kilka minut a czasami kilkana?cie – prbujcie.
Doprawiamy sol? i pieprzem.
M?od? kapust? z pomidorami i kie?bas? mo?ecie poda? z ziemniakami, z pajd? ?wie?ego chleba na zakwasie albo pa?aszowa? solo. Smacznego!






