Owsiane gofry z d?emem ?owicz z dzikiej r?y i jogurtem


?niadanie, zdrowo / poniedziałek, 6 lutego, 2017
Jestem ogromn? fank? gofrw, jednak te tradycyjne zawieraj? niestety du?o kalorii, a w po??czeniu z bit? ?mietan? i polew? to prawdziwa bomba kaloryczna. Uda?o mi si? jednak znale?? na to rozwi?zanie.

Ma?o warto?ciow? m?k? pszenn? zamieni?am na zmielone p?atki owsiane, ktre dodadz? nam energii na ca?y poranek. Zamiast bitej ?mietany u?y?am jogurtu naturalnego, a to wszystko poda?am z ulubionymi owocami. Jednak najwa?niejszym dodatkiem do gofrw jest prozdrowotny d?em ?owicz z dzikiej r?y, ktry pomo?e wzmocni? nasz? odporno?? w zimowym czasie. Ca?e danie smakuje ob??dnie i b?dzie wspania?ym pocz?tkiem aktywnego dnia.

sk?adniki:

9-10 gofrw
1 szklanka zmielonych p?atkw owsianych
3 jajka
p? szklanki mleka
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
2-3 ?y?ki syropu klonowego
d?em ?owicz z dzikiej r?y
jogurt naturalny
ulubione owoce

Oddzielamy ??tka od bia?ek i bia?ka ubijamy na puszyst? pian?. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem, dodajemy syrop klonowy, proszek do pieczenia i zmielone p?atki owsiane. Wszystko dok?adnie mieszamy i dodajemy po ?y?ce piany z bia?ek, a? wszystkie sk?adniki si? dok?adnie po??cz?. Gofrownic? nat?uszczamy i dodajemy po jednej chochli masy do gofrownicy. Sma?ymy gofry przez oko?o 4-5 minut, a? b?d? chrupi?ce i z?ociste. Podajemy z d?emem z dzikiej r?y, z kleksem jogurtu i ulubionymi owocami.

Warto?ci od?ywcze:
1 gofr bez dodatkw
kalorie: 97 kcal
bia?ko: 5g
t?uszcze: 3g
w?glowodany: 13g