Tłusty czwartek już za rogiem, a to oznacza jedno: SŁODKOŚCI! Już od dłuższego czasu zabierałam się za przygotowanie tego przepisu, ale stwierdziłam, że jednak Tłusty Czwartek będzie idealnie pasował na publikację tego postu. Przygotowałam dla Was pyszne donuty, czyli tradycyjne amerykańskie pączki z dziurką 🙂 Jednak w trochę innej odsłonie, mianowicie pieczone a nie smażone. Stwierdziłam, że taką pieczoną wersję wybierze więcej z Was (sama też wolę piec niż smażyć w głębokim tłuszczu). Ale jeśli wolicie smażone donuty w przepisie podam jak je przygotować. Moje propozycje smakowe to biała czekolada z pistacjami oraz ciemna czekolada z solonym karmelem. Oba bardzo mi smakowały, ale przyznam, że pistacja z białą czekoladą skradła moje serce! 🙂 Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Smacznego i pamiętajcie w Tłusty Czwartek kalorie się nie liczą 😉
składniki na ok. 18 donutów:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
14g suszonych drożdży
1/2 szklanki cukru
80g roztopionego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli
dodatki:
100g białej czekolady + 30g posiekanych pistacji solonych
100g ciemnej czekolady + solony karmel
solony karmel:
4 łyżki cukru
50 ml mleka
1 łyżeczka soli
kawałek masła
Przygotowanie:
W dużej misce umieszczamy przesianą mąkę, cukier i sól. Roztrzepane jajka, mleko, masło i drożdże łączymy ze sobą i dodajemy do suchych składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto jest dość klejące ale nie dosypujmy mąki tylko cierpliwie wyrabiajmy. Jeśli dobrze się do tego przyłożymy takie wyrabianie potrwa ok. 5-7 minut. Po tym czasie miskę obsypujemy mąką, wkładamy do niej wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na min. 2h do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrajamy szklanką okrągłe bułeczki, a np kieliszkiem wykrawamy dziurkę w środku. Układamy donuty na blasze, ostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez 10-12 minut.
Jeśli wolimy smażoną wersję to w garnku rozgrzewamy 1 litr oleju rzepakowego do temp. 175 stopni (przyda nam się termometr) i smażymy donuty po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Dodatki:
Donuty lekko ciepłe maczamy w roztopionej białej czekoladzie i posypujemy pistacjami.
Donuty lekko ciepłe maczamy w ciemnej czekoladzie i polewamy sosem karmelowym.
Sos solony karmel:
Na patelni rozpuszczamy cukier. Gdy zacznie się karmelizować dodajemy kawałek masła i mleko. Czekamy, aż składniki się połączą i gotujemy na wolnym ogniu czekamy, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy sól.