Każdy z nas uwielbia frytki! Ja też jestem ich wielką fanką. Jednak nie wpływają one korzystnie na naszą figurę. Kolejna alternatywa? Czemu nie!
Pieczone bataty, szparagi i marchewki są naprawdę świetnym pomysłem na osobny posiłek, przekąskę lub dodatek do dania głównego. Do tego orzeźwiający dip śmietanowo-ogórkowy i humus doskonale pasują do pikantnych frytek. Serdecznie Wam je polecam!
składniki:
2 bataty
3 marchewki
pęczek szparagów
olej
oliwa z oliwek
sól
pieprz ziołowy
papryka ostra
natka pietruszka suszona
2 łyżeczki śmietany
4 łyżki serka twarogowego
pół ogórka
humus
Warzywa kroimy tak, by miały kształt frytek. Warzywa polewamy olejem i oliwą z oliwek i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i natką pietruszki. Układamy warzywa na blasze i wkładamy do piekarnika na 50 minut do 1 godziny w temp. 180 stopni. Ogórka trzemy na tarce, dodajemy do niego śmietanę i serek, solimy i doprawiamy natką pietruszki. W tym przepisie używam gotowego humusu (prezent od siostry z podróży z Hiszpanii). Jednak jest on dostępny we większości sklepów (np. Almie). Warzywa wykładamy na talerz i jemy razem z sosami. Smacznego!
Wartości odżywcze:
3 porcje po 463 g
kalorie: 395 kcal
węglowodany: 75 g
białko: 10 g
tłuszcze: 12 g