Pieczone pol?dwiczki w sosie miodowo-musztardowym z kalafiorem i kuskusem i sa?atk? z rukoli


obiad / piątek, 14 marca, 2014
Przyj?? si? pewien stereotyp, ?e je?li chcesz si? zdrowo od?ywia? to zazwyczaj z ca?ej gamy dost?pnych mi?s musisz wybra?: kurczak albo indyk. Jednak mimo wszytsko chcia?am Wam zaproponowa? przepis na pieczone pol?dwiczki, wci?? pyszne i lekkie!

Ja jestem jak najbardziej na tak. Mam nadziej?, ?e i Wam przypadnie przepis do gustu. Koszt takiego dania te? nie jest wysoki, wi?c nadaj? si? ?wietnie na jak?? okazj?. Jest prosty, wi?c mo?ecie zaskoczy? swoich go?ci, serwuj?c im takie danie. Hmm.. mo?e w najbli?sz? niedziel?? 🙂

sk?adniki:
pol?dwiczka wieprzowa
1 ?y?ka musztardy francuskiej
1 ?y?ka miodu
szczypta przyprawy do wieprzowiny
sl pieprz
olej

Pol?dwiczki oprszamy sol?, pieprzem i przypraw? do wieprzowiny. Na patelni? wlewamy odrobin? oleju i po rozgrzaniu sma?ymy pol?dwiczki z ka?dej strony po 2 minuty. Nast?pnie przerzucamy do naczynia ?aroodpornego. Musztard? i mid mieszamy ze sob? i wylewamy na pol?dwiczki. Pieczemy przez 15-20 minut w temp 180 stopni. Pol?dwiczka powinna by? soczysta, ale nie krwista! Najlepiej po wyj?ciu sprawdzi? jak jest upieczone mi?so, je?li uznacie, ?e potrzebuje jeszcze by? pieczone to wrzucamy do piekarnika na kolejne 5 minut.

100g kuskusu
200g kalafiora

Kuskus przygotowujemy wed?ug instrukcji na opakowaniu. Kalafiora gotujemy. Gdy b?dzie ju? mi?kki, a kuskus gotowy, mieszamy je razem.

gar?? rukoli
tarta marchewka
10 pomidorkw kokatjlowych
cebula czerwona
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sl, pieprz, bazylia, oregano
Rukol? i marchewk? wrzucamy do miski, pomidorki kroimy na cz?stki, a cebul? w kr?zki i rwnie? dorzucamy do rukoli. polewamy odrobin? octu balsamicznego i oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku.

Wszystko podajemy razem! Taka porcja spokojnie starczy dla 3 wyg?odnia?ych osb (sprawdzone! :))
S M A C Z N E G O    K O C H A N I!