Zupa curry z kurczakiem


obiad, zdrowo, zupy / sobota, 8 marca, 2014
Udało mi się odzyskać wszystkie dane z mojego laptopa, więc już wracam do Was. Odszukałam przepis, który już miałam przygotowany dawno i był przygotowany na straszne mrozy!

Ale mimo, że ich nie było zbyt wiele w tym roku, to trochę egzotycznych smaków trzeba spróbować. Moja propozycja to pyszna i rozgrzewająca zupa curry! Zamiast kurczaka możemy oczywiście dodać krewetki uprzednio przysmażone z czosnkiem i papryczką chilli. Będzie równie pysznie, a możecie zaskoczyć swoich gości, czy domowników! Zapraszam do gotowania kochani! 🙂

składniki:
pierś z kurczaka
2 marchewki
mała puszka kukurydzy
przyprawy:
curry
papryka słodka
papryka ostra
bazylia
oregano
przyprawa do gyrosa
śmietana 30%
kostka bulionowa
tarty ser żółty

Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy do około 2 litrów wody. Wrzucamy kostkę bulionową i paprykę słodką i curry po 1 łyżeczce i paprykę ostrą, bazylię, oregano po pół łyżeczki i gotujemy. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Na koniec dorzucamy kukurydzę. Wszystko wrzucamy do bulionu. Gotujemy około 5 minut, dolewamy około 50-100 ml śmietanki kremówki. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy tartym serem żółtym. Smacznego 🙂