Pol?dwiczki z zielon? posypk? z domowymi frytkami i lekk? sa?atk?


obiad, zdrowo / środa, 20 sierpnia, 2014
Od czasu do czasu ka?dy z Nas lubi sobie sprawi? jak?? przyjemno??. Dla jednych jest to nowo kupiona rzecz, dla drugich spacer, czy czas sp?dzony z najbli?szymi, a dla jeszcze innych jest to po prostu okazja do przygotowania posi?ku, z ktrym mo?emy dzieli? si? z najbli?szymi nam osobami.

Danie, ktre dzisiaj chc? Wam pokaza?, pierwszy raz zrobi?am mojemu ukochanemu z okazji Walentynek i od tamtej pory s?ysza?am tylko: 'Kasia, kiedy zrobisz te pyszne pol?dwiczki?’. W ko?cu uzna?am, ?e czas najwy?szy si? podzieli? z Wami tym przepisem, ktry odkry?am ogl?daj?c program Roberta Sowy 'Przepis dnia’. Mam nadziej?, ?e Wy zakochacie si? w tym przepisie tak samo jak mj ch?opak i ja z reszt? te?! :))

sk?adniki:
porcja dla 3-4 osb
2 pol?dwiczki wieprzowe
gar?? pietruszki
gar?? bazylii
2 ?y?ki bu?ki tartej
?y?ka oleju
musztarda sarepska
przyprawa do wieprzowiny
1 kg ziemniakw
zio?a prowansalskie
sl, pieprz
papryka ostra
mix sa?at
gar?? pomidorkw koktajlowych
gar?? winogron
2 ogrki gruntowe
gar?? orzechw: np nerkowca, pinii, w?oskich
dressing: olej z pestek winogron + 2 ?y?eczki miodu + 3 ?y?eczki musztardy gorczycowej

Pol?dwiczki: Pol?dwiczki oczyszczamy i kroimy na p?. Obtaczamy dok?adnie w przyprawie do wieprzowiny i przysma?amy z obu stron, a? do zarumienienia si? pol?dwiczki. Bazyli? i pietruszk? siekamy bardzo drobno, mieszamy z bu?k? tart? i olejem. Przysma?one pol?dwiczki wk?adamy do wcze?niej nagrzanego naczynia ?aroodpornego. Smarujemy musztard? z wierzchu i posypujemy zielon? posypk?. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut.
Frytki: Ziemniaki obieramy ze skry i kroimy w paski na kszta?t frytek. Polewamy odrobin? oleju, posypujemy zio?ami prowansalskimi, sol?, pieprzem i papryk? ostr?. Pieczemy, a? frytki b?d? rumiane i upieczone – od 45-60 minut (w zale?no?ci od gatunku ziemniakw).
Sa?atka: Mix sa?at wrzucamy do miski, pomidorki kroimy w ?wiartki, winogrona na p?, a ogrki w plasterki i mieszamy razem z sa?at?. Wszystkie sk?adniki dressingu dok?adnie mieszamy razem i polewamy sa?at?. Na koniec posypujemy orzechami.
Warto?ci od?ywcze:

4 porcje po 436.3 g
kalorie: 515.5 kcal
w?glowodany: 54 g
bia?ko: 43.75 g
t?uszcze: 14 g