Pulpeciki z indyka z oregano i sosem z ricotty


obiad, zdrowo / wtorek, 5 stycznia, 2016
To jedno z moich ulubionych mięsnych dań. Pyszne pulpeciki z delikatnej sosem z ricotty i o tego pyszne warzywa. Bardzo proste i pyszne danie. W sam raz na jutrzejszy obiad, lub dzisiejszą późną kolację! 🙂

składniki
na 2-3 porcje
500 g mielonego mięsa z indyka
1-2 łyżeczki bułki tartej
1 jajko
garść świeżego oregano
sól, pieprz
2 cukinie
1 por
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
woda + warzywna kostka bulionowa (lub bulion)
100 g ricotty

Do miski wrzucamy mięso, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekane oregano. Dokładnie łączymy składniki i formujemy z nich pulpeciki. Na oleju podsmażamy pulpety na złoty kolor i zalewamy wodą i dodajemy kostkę bulionową (lub bulionem), aż woda przykryje mięso. Gotujemy około 20-30 minut. Cukinie i pora kroimy na plasterki. Na łyżce oleju podsmażamy najpierw cukinię, a po 5 minutach dodajemy pora. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gdy pulpety będą gotowe czas dodać ricottę. Jeśli ricotta jest zimna dodajemy do niej kilka łyżek gorącego bulionu (w ten sposób sos nam się nie zważy) i dopiero dodajemy do sosu. Na talerz wykładamy warzywa i na to pulpety i sos. Smacznego!